Bănci și Asigurări

BNR nu mai investeste in titlurile de tezaur americane

28.08.2001, 00:00 22



Incepand din iunie Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa nu mai investeasca cea mai mare parte din disponibilitatile sub forma de rezerva valutara in bonduri de tezaur SUA, locul acestora fiind luat de pozitiile "Disponibil la Banca Reglementelor Internationale" si "Disponibil la FED".

Dupa ce bondurile de tezaur SUA au adus de-a lungul timpului castiguri substantiale bancii centrale, pe de o parte pentru dobanda ridicata, dar si pentru riscul nul, in ultima vreme se pare ca pe fondul declinului economic cu care s-a confruntat Statele Unite ale Americii, acest plasament s-a dovedit a nu mai fi asa de rentabil. In plus, de la inceputul anului si pana in prezent, Federal Reserve (banca centrala a Americii) a redus dobanda de referinta in mod succesiv , de la 6,5% pana la 3,5%.

Potrivit ultimelor date oficiale, din totalul rezervei valutare la sfarsitul lunii iunie, de 3,58 miliarde de dolari, peste 2,610 miliarde de dolari au fost directionati spre aceasta piata. Cu toate acestea comparativ cu luna mai (vezi tabelul alaturat) desi aceasta pozitie a ramas aproape constanta (ca valoare) totusi s-a inscris pe un trend usor ascendent (exprimata in dolari).

Ceea ce a atras atentia a fost faptul ca luna iunie a fost prima in care Disponibilul la Banca Reglementelor Internationale a crescut vizibil, practic de la 43,55 milioane de dolari cat era la sfarsitul lui mai la aproape 500 milioane de dolari.

La sfarsitul anului trecut, acestui post ii corespundea o pozitie de 93,9 milioane de dolari. Aceasta reorientare ar putea fi interpretata si ca facand parte din programul bancii centrale de a-si orienta rezerva spre euro, odata cu introducerea acesteia de la 1 ianuarie 2002.

ai disponibilul la FED a mers pe un trend ascendent ajungand la sfarsitul lui iunie la 350,44 milioane de dolari, de la 105,19 milioane de dolari la sfarsitul anului 2000.

Rezervele valutare ale BNR au ajuns la sfarsitul primului semestru la 3,58 miliarde de dolari, cresterea fata de luna anterioara - de 543,9 milioane de dolari - fiind cea mai mare din ultima vreme. Veniturile obtinute din administrarea rezervei internationale au fost in iunie in suma de 11,7 mil.$.

Restul rezervei valutare a bancii centrale era plasata la sfarsitul lui iunie in depozite la banci straine - 90,43 milioane dolari, respectiv 1,79 milioane de dolari disponibil DST la Fondul Monetar International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO