Bănci și Asigurări

BNR prefera bonurile de tezaur americane

25.08.2000, 00:00 26



Banca Nationala a Romaniei a continuat si in iunie sa-si plaseze cea mai mare parte a rezervei valutare in titluri de stat americane, investitiile in bonurile de tezaur SUA crescand cu peste 40 de milioane de dolari, pana la 1,464 miliarde de dolari.

Fata de perioada similara a anului trecut investitia in titluri americane a crescut de aproape sapte ori. Daca la 31 iunie 1999, BNR plasase in obligatiunile americane doar in jur de 234,76 milioane de dolari, la sfarsitul primului trimestru al acestui an titlurile americane inghitisera" 1,464 miliarde de dolari din rezerva BNR.

Majorarea plasamentului in bonuri de tezaur amerciane poate fi pusa si pe seama faptului ca rezerva valutara a Bancii Nationale a crescut la sfarsitul lunii iunie la 1,9 miliarde de dolari, cu 284,6 milioane de dolari mai mult fata de sfarsitul lunii anterioare.

Cresterea rezervei valutare s-a datorat imprumuturilor primite de la Uniunea Europeana, FMI si Banca Mondiala in valoare totala de 385,9 milioane de dolari, dar si cumpararilor nete ale BNR de pe piata valutara, situate la 20,9 milioane de dolari.

Un aspect demn de remarcat in ceea ce priveste plasarea rezervei valutare in reprezinta cresterea cu peste 44%, intr-o singura luna, a plasamentelor in depozite la banci straine. Astfel, daca la sfarsitul lui mai aici erau investite133,07 de milioane de dolari, la sfarsitul lui iunie volumul acestora a crescut la 192,03 milioane de dolari.

Restul rezervei valutare a BNR era plasata la sfarsitul lui iunie in disponibil la Banca Reglementelor Internationale (BRI) - 130,87 milioane de dolari, precum si disponibil la FED - 87,87milioane de dolari, de aproape trei ori mai mult decat la sfarsitul lui mai cand aceasta pozitie era de 28,4 milioane de dolari.

La nivelul agregat al bancilor care activeaza pe piata romaneasca, plasamentele externe erau in depozite constituite la bancile straine, aici fiind investite 1,156 miliarde de dolari, cu aproape 100 de milioane de dolari mai mult comparativ cu luna mai.

Participatiile la bancile straine au crescut nesemnificativ in iunie fata de mai, respectiv la 96,63 milioane de dolari de la 94,2 milioane de dolari, in timp ce numerarul si cecurile se situa in jur de 87,370,45 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO