Bănci și Asigurări

BNR sterilizeaza excesul de pe piata monetara si mai obtine o zi de apreciere pentru leu

16.11.2005, 18:32 44

Leul a reusit ieri sa marcheze o noua apreciere in fata euro, pe fondul unei noi interventii a Bancii Nationale pe piata monetara, pentru sterilizarea excesului de lichiditate.

BNR a intrat ieri pe piata monetara si a atras peste 60% din totalul sumelor licitate de bancile comerciale in depozite la o luna la o dobanda de 7,5% pe an, consecvent cu anuntul facut saptamana trecuta, in urma sedintei Consiliului de Administratie. Tot atunci a fost aprobat si raportul asupra inflatiei pentru trimestrul al treilea, care va fi facut public astazi, in cadrul unei conferinte de presa.

Euro a pierdut ieri 0,0074 de unitati, fiind evaluat de BNR la 3,6301 lei. Dolarul a castigat 0,0114 unitati, pana la 3,1093 lei, dupa ce a marcat noi aprecieri si pe pietele internationale.

Dealerii spun ca euro a inceput ieri ziua pe un trend de apreciere, continuand miscarea inceputa de luni, sustinut de cumparari masive de valuta. Dupa ce banca centrala a anuntat licitatia pentru atragerea de depozite, trendul s-a inversat, jucatorii trecand la vanzarea de euro contra leu. Aceasta in conditiile in care banca centrala ofera din nou posibilitatea de a plasa sumele obtinute din vanzarea de valuta in conditii avantajoase de dobanda.

"Nu ma astept ca BNR sa mai intervina pe piata monetara in zilele urmatoare, dupa ce a atras ieri sume considerabile. Pe de alta parte, cererea de valuta este substantiala, alimentata probabil si de importurile mai mari, astfel ca este greu de spus unde va merge cursul in perioada urmatoare", a comentat un dealer.

BNR a atras ieri din piata monetara 4 miliarde de lei (echivalentul a 1,1 miliarde de euro), respectiv 60,52% din ofertele inaintate de banci.

In aceste conditii, dobanda pe piata a urcat usor, pana la 2,5%-5% pe an pentru depozitele pe o zi. In lipsa sterilizarilor bancii centrale, dealerii sunt nevoiti sa plaseze leii ramasi in exces la sfarsitul unei zile de tranzactionare in facilitatea de depozit pe o zi oferita de BNR, la o dobanda de 1% pe an. Dealerii spun insa ca este nevoie ca BNR sa-si arate disponibilitatea de a steriliza intr-o mai mare masura excesul de lei prin miscari efective, inainte de stabilirea unui nou plafon mai ridicat de dobanzi pe piata.

Piata valutara s-a deschis ieri in cotatii de 3,6500/3,6550 lei pentru un euro, mai sus decat la inchiderea de luni. In primele ore de tranzactionare, euro a continuat sa se aprecieze, ajungand la un maxim al zilei de 3,6540/3,6590 lei, inainte ca BNR sa anunte licitatia de pe piata monetara.

Ulterior jucatorii au trecut la vanzari de valuta, euro coborand rapid pana la 3,64 lei, iar ulterior a atins un minim de 3,6250/3,63 lei. Spre sfarsitul sedintei de tranzactionare jucatorii au cumparat din nou valuta, astfel ca euro a incheiat ziua pe un trend de crestere, la 3,6350/3,6400 lei. Pe fondul volatilitatii ridicate, volumele tranzactionate au fost de asemenea importante.

Dealerii se asteapta insa ca dupa trecerea varfului de cerere de valuta specific lunii noiembrie leul sa marcheze aprecieri pana la sfarsitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO