Bănci și Asigurări

BNR testeaza din nou la toamna rezistenta bancilor la stres

BNR testeaza din nou la toamna rezistenta bancilor la stres

Ion Dragulin, seful Directiei Stabilitate Financiara din BNR, se asteapta ca bilanturile bancilor sa reflecte mai mult problemele companiilor.

07.08.2009, 00:00 62

BNR va organiza o noua runda de teste de stres pentru bancile din sistem in toamna, cand vor fi disponibile si bilanturile companiilor la sfarsitul anului 2008, care vor arata probabil o inrautatire comparativ cu situatia din iunie 2008, luata in calcul in testele din primavara, in cadrul acordului cu FMI.

"Repercusiunile deteriorarii bilanturilor companiilor nu s-au epuizat, sunt mai degraba pe la mijloc. Capacitatea companiilor de a rambursa creditele vine cu intarziere si prelungit, rezultand o continuare a deteriorarii performantelor creditelor corporate", spune Ion Dragulin, directorul Directiei Stabilitate Financiara din banca centrala.

Noile teste vor arata de cati bani in plus au nevoie bancile la capital pentru a acoperii cresterea creditelor neperformante, BNR anticipand o accelerare in semestrul II.

In cadrul testului de stres din primavara, BNR a luat in considerare doua scenarii. Primul prevedea o contractie a economiei cu 4% si o depreciere a cursului de 20%.

Al doilea scenariu prevedea o contractie a economiei cu 7% si o depreciere a cursului de 24,7%. In cel de-al doilea scenariu, bancile ar fi avut nevoie de capitaluri suplimentare de 6,7 miliarde de lei (1,59 miliarde de euro), plecand de la nivelul de la sfarsitul anului trecut. In timp ce prognozele pentru evolutia Produsului Intern Brut s-au deteriorat constant, ajungandu-se acum la scenarii de contractie cu peste 8%, deprecierea cursului (ca medie pe primul semestru) s-a oprit la aproximativ 16%.

 

Solvabilitatea ramane confortabila

"BNR va fi interesata sa ruleze un nou test de stres", spune Dragulin. In mod uzual, Banca Nationala deruleaza doua teste de stres in fiecare an.

Pe de alta parte, indicatorul de solvabilitate (care masoara adecvarea capitalurilor detinute de banci la riscurile asumate) se afla la jumatatea anului la un nivel foarte confortabil, de 13,5%, fata de un nivel minim impus de BNR de 8%. Indicatorul inregistra chiar o imbunatatire usoara fata de luna martie, in conditiile in care bancile au adus capitaluri suplimentare. "Bancile nu au o problema cu finantarea, dar companiile, asa cum anticipasem, au. Finantarea externa pentru companii a scazut cam cu 50%", mai spune Dragulin.

In cadrul acordului incheiat cu FMI si UE, BNR s-a angajat sa majoreze pragul pentru indicatorul de solvabilitate de la 8% la 10%. Majoritatea bancilor s-au aliniat deja la acest nivel, desi nu este inca cert momentul la care BNR va face si modificarea reglementarilor.

 

Noi jucatori intra pe piata intr-un moment dificil

Cele doua banci cu capital privat romanesc pentru care BNR a dat semnal verde - Banca Feroviara si Capa Finance - vor intra pe piata intr-un moment dificil, in care lupta pentru atragerea de resurse este inca dura, iar cererea de credite este foarte redusa.

Pe de alta parte, in urma cu zece ani, Banca Carpatica - controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea - isi facea intrarea pe piata, intr-un mediu chiar mai furtunos, marcat de o serie de falimente bancare. Intre timp, Carpatica a ajuns sa opereze la nivel national, desi nu avea un actionar strain puternic, capabil sa ofere suport de finantare. A ramas totusi un jucator de talie mica dupa active, neputand sa concureze filialele locale ale grupurilor financiare straine.

Alaturi de cele doua banci cu actionariat romanesc, si Garanti Bank, o banca cu actionariat turc, care a functionat pana acum in regim de sucursala, a primit marti avizul de functionare de la BNR ca filiala.

Banca Feroviara, infiintata de Valer Blidar, are un capital social de 45 de milioane de lei (10,7 milioane de euro) si va debuta cu o retea de unitati cu acoperire nationala.

Horia Manda, un cunoscut manager de fonduri de investitii, a spus intr-un interviu acordat in iunie Ziarului Financiar ca banca pe care o creeaza va fi dezvoltata pe structura companiei de microcredite Capa Finance. El preconiza ca banca ar putea sa-si inceapa operatiunile cel mai devreme la inceputul lui 2010, urmand sa se concentreze asupra aceluiasi tip de clientela.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO