Bănci și Asigurări

BNR vrea sa blocheze banii bancilor straine in filialele locale

22.02.2010, 23:04 17

Banca Nationala pregateste inasprirea conditiilor in carebancile straine pot retrage finantarile acordate filialelor pe carele detin in Romania, pentru a asigura o stabilitate mai mare afondurilor proprii ale bancilor locale, independent de conjuncturafinanciara internationala. De exemplu, din cauza crizei din Greciaau aparut speculatii privind riscul retragerii unor finantaripentru bancile locale.

Astfel, BNR stabileste ca imprumuturile subordonate primite de oinstitutie de credit locala de la banca-mama nu pot fi rambursatela initiativa acesteia din urma fara aprobarea prealabila a BanciiNationale. Mai mult, rambursarea nu poate fi solicitata in primii 5ani de la data includerii sumelor respective in fondurile propriiale bancii locale. Dupa acest interval, BNR poate acceptarambursarea doar daca este convinsa ca fondurile proprii raman laun nivel adecvat pe urmatorii cel putin doi ani de duparambursare.

Creditele subordonate sunt principala forma prin care bancilestraine isi sprijina subsidiarele locale, ajungand la sute demilioane de euro, sumele respective fiind luate in calcul dreptcapital de rangul 2. In cazul unui ipotetic default, finantatoriicare ofera credite subordonate sunt platiti doar dupa ce creditoriiseniori isi recupereaza creantele.

Pentru imprumuturile care nu au scadenta fixata initial,rambursarea este conditionata de notificarea BNR cu cel putin 5 aniinainte de data rambursarii. Exceptie fac cazurile in care bancarespectiva solicita in mod expres Bancii Nationale rambursareaanticipata a banilor.

Conform noului regulament, BNR poate aproba rambursareaanticipata a imprumuturilor subordonate doar dupa expirareaperioadei minime de 5 ani de la data includerii acestora infondurile proprii ale bancii locale. De asemenea, BNR va aprecia inprealabil daca dupa rambursare nivelul fondurilor proprii alebancilor ramane adecvat pe urmatorii doi ani.

In situatia in care banca locala nu isi indeplineste obligatiileprevazute in contract, cum ar fi plata dobanzii pe perioadaderularii contractului sau a principalului la scadenta, creditorulpoate solicita falimentul acesteia pentru a-si recupera creantelein cadrul unei proceduri de lichidare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO