Bănci și Asigurări

Bogdan Neacşu, Director General, CEC Bank: Faptul că de la o perioadă la alta băncile îşi mai revizuiesc strategia privind apetitul investit în această piaţă, este doar o chestie temporară sau de conjunctură. Nu mă aştept să vedem ca băncile mari să investească mai puţin şi să nu crediteze economia reală

Bogdan Neacşu, Director General, CEC Bank: Faptul că de...

Autor: Mircea Nica

09.10.2023, 19:44 56

Finanţarea economiei reale, a antreprenorilor români este o strategie care se regăseşte şi la alte bănci din sistemul bancar, iar dacă de la o perioadă de timp la alta băncile au momente de revizuire a strategiei, în ceea ce priveşte apetitul de investiţii în piaţă, este doar o abordare temporară sau de conjunctură, a explicat Bogdan Neacşu, Director General, CEC Bank, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, realizată în partneriat cu CEC Bank, organizată în Arad.

“Într-o manieră similară vedem strategii similar şi la celelalte bănci şi în mare parte sistemul bancar românesc, aşa cum este el construit este pe termen lung. Faptul că de la o perioadă la alta îşi mai revizuiesc strategia privind apetitul investiti în această piaţă, este doar o chestier temporară sau de conjunctură. Nu mă aştept să vedem ca băncile mari să investească mai puţin şi să nu crediteze economia reală. Probabil este doar o chestie de moment până când îşi vor reajusta această poziţie. Lichidităţile sunt aici, capitalul este aici şi nu sunt dezinvestiţii din zona sistemului financiar românesc. Vorbim de o consolidare”, susţine Bogdan Neacşu.

El a mai adăugat că sistemul bancar este foarte bine capitalizat cu un nivel al solvabilităţii de peste 22%, pe lângă celelalte amortizoare de capital impuse pentru a gestiona diverse şocuri.

“Vorbim de un sistem bancar foarte bine capitalizat cu un nivel al solvabilităţii de peste 22%, pe lângă celelalte buffere de capital pe care le avem pentru a gestiona diverse şocuri. Vorbim de un sistem bancar românesc cu o foarte bună lichiditate, care vine în special din plan local. Vedem că populaţia economiseşte în continuare în ritm accelerat, chiar dacă vedem un consum mai domol în rândul populaţiei, în continuare se economiseşte foarte mult”, a mai spus Bogdan Neacşu.

Ce a mai spus Bogdan Neacşu, Director General, CEC Bank:

@ Vorbim de un ritm de creştere a activităţii bancare, cel puţin până în ziua de astăzi undeva la 5,5%. Este un ritm mai mic decât anul trecut, când a fost un ritm de peste 10%, dar este un ritm de creştere. Acest lucru înseamnă că există în continuare foarte mult potenţial în sistem şi în economia reală pentru finanţare şi există apetit. Cum este împrăţit acest apetit de finanţare între diferite bănci ţine de politica şi strategia fiecărei bănci în parte.

@Din perspectiva CEC Bank, noi zicem că suntem un jucător important care finanţează economia reală şi finanţează antreprenorii români. La sfârşitul lunii septembrie aveam active de aproximativ 71 mld. lei, într-un ritm de creştere fulminant dacă este să ne comparăm cu nivelul activelor de acum 4 ani de zile, când vorbeam de 30-32 mld. lei. Până la urmă angajamentul nostrum ca bancă pentru ce înseamnă economia reală şi sprijinul antreprenorilor este dovedit prin cifre. Ne asigurăm că şi în continuare vom avea resursele necesare pentru a sprijini proiectele de investiţii şi zona această a capitalului de lucru pentru a pune în mişcare businessurile şi proiectele.

@Continuăm să investim în zona aceasta de tehnologie pentru că a fi eficienţi şi a face un produs bancar mai uşor de adoptat şi acordat presupune să te adaptezi continu din perspectiva implementării soluţiilor tehnologie în fuluxurile pe care le avem.

@În 2019 s-au investit 200 mil. euro, echivalent în lei, o parte a fost pentru zona de tehnologie pentru că a trebuit să ne adaptăm sistemele, iar cealaltă parte pentru creşterea aceasta organică, care înseamnă de fapt investiţia în economia reală.

@Ne capitalizăm continuu şi prin resursele noastre pentru că generarea de profit ne ajută să facem această capitalizare indirectă. În ultimii doi ani de zile, ponderea creditelor de investiţii creşte semnificativ, ceea ce înseamnă că antreprenorii înţeleg să investească în businessul lor pentru a-şi pregăti afacerile pentru maturizare.

@Văd că economia României, chiar dacă a început să decelereze un pic, totuşi România va termina cu o creştere economică. Cât de mare, nu cred că este locul în care să ne hazardăm să aruncăm cu cifre, dar cu siguranţă va fi o creştere economică, în pofida inflaţiei, în pofida dobânzilor, în pofida lucrurilor care ne înconjoară. România evoluează din punct de vedere economic.

@Sunt probleme care ar trebui să ne preocupe. Cea mai pregnantă problemă probabil că este cea a forţei de muncă. Anul trecut a fost problema energiei. Această problemă şi-a găsit o soluţie, dar problema forţei de muncă persistă.

@Cred că trebuie să punem foarte mare accent pe PNRR pentru că înseamnă o investiţie directă în economie românească. Sunt proiectele din zona de mare infrastructureă, unele au început, altele sunt în faza de proiectare şi selecţie pentru a trage acele fonduri. Sunt fonduri care au fost alocate României şi care stau. Chiar dacă pentru multe dintre ele statul va fi beneficiar, antrenează pe verticală foarte mulţi jucători din economia reală.

@În judeţul Arad avem aproximativ 20 de agenţii prin care noi CEC Bank repezentăm relaţia cu clienţii noştri. Este o zonă cu un potenţial foarte mare. Noi vedem zona Vestului că se dezvoltă foarte puternic. Sunt proiecte importante care se întâplă în Arad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO