Bănci și Asigurări

Bogza: Multinationalele vin cu bani de afara

20.09.2004, 00:00 7



Gradul redus al intermedierii bancare este si rezultatul intarzierii restructurarii bancare, inceputa abia dupa 1999, insa pana in 2007 ponderea creditului neguvernamental in PIB va depasi nivelul consemnat in unele tari aflate acum in Uniunea Europeana, considera viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mihai Bogza.



"Creditul ramane cel mai dinamic segment al economiei. Ne asteptam ca pana in 2007, momentul aderarii la UE, gradul de intermediere bancara sa depaseasca 30% din PIB, adica un nivel superior celui inregistrat de unele tari care au fost deja acceptate in piata comuna", a declarat Bogza.



Onno Simons, adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a declarat, miercuri, ca sistemul bancar este insuficient dezvoltat, desi sistemul financiar din Romania se bazeaza mai mult pe acesta decat pe cel de piata. El a dat ca exemplu rata creditului neguvernamental, care a ajuns la doar 16% din PIB, la finalul lui 2003, comparativ cu 30-50% cat a fost in celelalte tari candidate.



Bogza a explicat nivelul redus de penetrare a finantarilor din partea sectorului bancar si prin nevoia de prudentialitate, in conditiile mentinerii unor sectoare rigide in economie.



Totodata, el a evidentiat ca o serie de firme, sucursale ale companiilor multinationale, primesc finantare direct de la societatile mama. Potrivit oficialului BNR, volumul imprumuturilor acordate sucursalelor din Romania de catre firmele straine se ridica la 1,7 miliarde de euro. In acest caz, finantarea de pe piata interna este doar marginala.



O alta serie de finantari care nu se regasesc in soldul creditului neguvernamental o reprezinta creditele in valoare foarte mare contractate prin intermediul unor sucursale bancare din Romania, dar inregistrate in expunerea bancilor mama. Aceasta situatie a fost des intalnita la furnizorii de utilitati si alte companii mari, intrucat creditele contractate aveau un volum ce depasea limita de expunere pentru filialele din Romania ale bancilor straine.



Chiar daca banca centrala a adoptat o serie de masuri pentru limitarea vitezei de crestere a creditului, estimarile BNR pentru 2004 indica o majorare a soldului imprumuturilor acordate de banci firmelor si populatiei cu 30%, in termeni reali.



In perioada 31 iulie 2003 - 31 iulie 2004, creditul neguvernamental a crescut cu 59,2% (42% in termeni reali). Soldul finantarilor in valuta, exprimat in lei, a crescut cu 67,2%, iar in echivalent euro, majorarea a fost de 51,3%. In acelasi interval, valoarea imprumturilor in lei acordate populatiei si firmelor a urcat cu 48,7% (32,6% in termeni reali).



Creditul neguvernamental a crescut in luna iulie cu 4,5%, pana la un nivel de 367.283 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO