Bănci și Asigurări

BRD, Transilvania si Alpha majoreaza dobanzile platite la depozite

03.07.2008, 19:16 23

BRD-SocGen, a doua mare banca din sistem, a majorat dobanzile platite la depozitele in lei ale clientilor individuali, ducandu-le pana la 10,5% pe an, pentru unele produse. Astfel, francezii ofera la depozitul 1.000 dobanzi cuprinse intre 9,5% pe an, pentru depunerile pe trei luni, pana la 10,5% pe an, pentru sumele plasate pe un an. Pensionarii primesc chiar dobanzi cu un sfert de punct procentual mai mari. Pe de alta parte, banca cere pentru constituirea acestui tip de depozit o suma minima relativ ridicata, de 1.000 de lei.
BRD a mentinut in schimb dobanzile pentru depozitele standard la niveluri mai scazute. Pentru depozitele in lei pe o luna, clientii primesc 6,5% pe an sau 6,75% pe an (pentru depuneri mai mari de 2.500 de lei). Dobanzile urca pana la 7% pe an, pentru scadenta de 12 luni, iar la depunerile mai mari de 2.500 de lei remuneratia este cu un sfert de punct procentual mai mare.
Din acest punct de vedere, BRD ramane in urma principalilor sai competitori, BCR si Raiffeisen, care au majorat recent dobanzile chiar si pentru depozitele standard, asezandu-le pe palierul de 8%-10% pe an.
Si Banca Transilvania, singurul jucator din top zece cu capital privat romanesc, si-a asezat dobanzile la depozitele in lei pe palierul de 9%-9,5% pe an. Banca a majorat saptamana aceasta si remuneratia oferita pentru depozitele in euro, ajungand sa plateasca o dobanda de 5,75% pe an, pentru plasamentele pe noua si 12 luni.
De asemenea, banca are in oferta si un depozit pe termen de 18 luni pentru care ofera acest nivel de dobanda, insa suma minima de constituire este de 3.000 de euro. Neavand in spate un actionar strain care sa-i ofere finantari in euro la costuri mici, BT este nevoita sa apeleze intr-o masura mai mare la resursele atrase de la clienti, astfel ca este dispusa sa-si aseze dobanzile in partea de sus a pietei.
Grecii de la Alpha Bank au modificat doar dobanzile la depozitele in lei pe una si doua luni, majorandu-le cu o jumatate de punct procentual, pana la 8,75%, respectiv 9% pe an. In schimb, Alpha deruleaza luna aceasta o campanie pentru promovarea certificatelor de depozit cu cupoane, oferind dobanzi de 11% pe an la lei si 5,5% pe an la euro. Certificatele cu cupon permit retragerea unei parti din suma depusa chiar inainte de scadenta, fara ca dobanda remunerata pentru restul soldului sa fie afectata.
Noile ajustari de dobanzi vin dupa ce la sfarsitul lunii trecute BNR a decis sa majoreze pentru a sasea oara la rand dobanda de politica monetara, cu un sfert de punct procentual, pana la 10% pe an. Urmatoarea sedinta pe probleme de politica monetara este programata la sfarsitul acestei luni, insa analistii considera ca BNR va prefera sa ia o pauza, pentru a strange mai multe informatii privind inflatia.
Pe fondul majorarilor de preturi administrate, peste care se suprapune continuarea trendului de scumpire a carburantilor, inflatia anuala este asteptata sa depaseasca nivelul de 9% in iulie, de la 8,5% in mai. Totusi, incepand din septembrie BNR intrevede o incetinire accentuata, pe fondul scaderii preturilor la produsele alimentare, in urma unui an agricol bun.
BCR si Raiffeisen Bank modificasera dobanzile platite la depozitele in lei inca inainte de decizia BNR din iunie de a intari in continuare politica monetara, cresterile operate de cele doua banci ajungand pana la 3 puncte procentuale, pentru anumite produse. La fel ca si BRD, cele doua banci platesc dobanzi de pana la 10,5% pe an, in cazul in care sumele plasate sunt consistente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO