Bănci și Asigurări

BRD vede euro la 3,5 lei la sfarsit de an

29.04.2008, 19:58 22

Euro se va situa la nivelul de 3,5 lei la sfarsitul anului, in timp ce dobanda medie a pietei monetare ROBOR la o luna va fi de 9%, estimeaza BRD conform bugetului pe 2008 aprobat de actionari.
Bugetul in sine este construit pe baza unui curs mediu de 3,30 lei pentru un euro si o dobanda ROBOR la o luna de 7%, respectiv EURIBOR la trei luni de 4,4%. In acelasi timp, BRD estimeaza ca banca centrala va mentine neschimbat nivelul rezervelor minime obligatorii cel putin pana la sfarsitul anului: 20% la resursele atrase in lei, 40% la cele atrase in valuta.
A doua mare banca de pe piata a mai luat in calcul o crestere economica de 6,5%. Cat priveste inflatia, rata medie folosita la constructia bugetului a fost de 4,5%, fata de prognoza BNR de 5,9% pentru sfarsitul anului.
BRD estimeaza ca mediul economic si concurential va pastra caracteristicile din anul anterior.
In acest context, principalele obiective propuse pentru acest an sunt cresterea cotelor de piata pe diferite produse, cresterea eficientei si a fiabilitatii sistemelor si proceselor, precum si mentinerea unui nivel ridicat de rentabilitate. De asemenea, BRD isi propune sporirea gradului de fidelizare a clientilor, in primul rand pe baza pachetelor de produse si servicii. In planuri figureaza si emiterea unui nou card de credit si lansarea de noi produse derivate. Relatia cu clientii ar urma sa fie mai bine administrata prin implementarea proiectului VISION, alaturi de alte investitii comerciale precum "banca la distanta" sau sisteme informatice noi pentru activitatea de depozitare si custodie.
Banca va investi si in implementarea unui instrument de management al activelor si pasivelor in vederea monitorizarii eficiente a lichiditatii si a ratei de dobanda. Nu in ultimul rand, planurile pentru 2008 includ "intensificarea actiunilor de animare comerciala a retelei", precum si regandirea procedurilor si a instructiunilor de lucru in retea. Pe langa fidelizarea clientelei, banca se va concentra si pe fidelizarea personalului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO