Bănci și Asigurări

BREAKING: Măsuri fără precedent de la ASF pentru City Insurance, cea mai mare companie de RCA: Amenzi record de 1 mil. lei pentru fiecare sef, tot managementul este suspendat, iar Fondul de Garantare trebuie să preia conducerea. Asiguratorul a primit o amendă de 3 mil. lei şi e obligat să trimită către ASF un plan de finanţare şi redresare

BREAKING: Măsuri fără precedent de la ASF pentru City...

Autor: Mircea Nica

04.06.2021, 12:02 143109

UPDATE: Contactaţi de ZF, reprezentanţii ASF au spus situaţia mai detaliată va fi disponibilă în Monitorul Oficial, nedorind să ofere detalii suplimentare în acest moment.

 

 

ASF a suspendat tot managementul celei mai mari companii de asigurări RCA, City Insurance, iar Fondul de Garantare trebuie să preia conducerea. Mai jos este redat întregul comunicat transmis de ASF:

Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a efectuat la Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., clasificată în categoria 4 – supraveghere intensă, în perioada 2019-2021, mai multe acţiuni de control la sediul asigurătorului (on-site) cât şi controale permanente (off-site), acţiuni în urma cărora au fost aplicate, atât societăţii cât şi conducerii acesteia, mai multe sancţiuni contravenţionale constând în amenzi, fiind deasemenea impuse măsuri cu scopul remedierii deficienţelor constatate.

Ca urmare a aspectelor constatate în acţiunea susţinută de control şi potrivit prevederilor legale,  Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis următoarele măsuri şi sancţiuni:

1.       Sancţionarea membrilor Directoratului Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., cu sancţiunea principală cu amendă şi sancţiunea complementară de retragere a aprobării acordate de A.S.F., după cum urmează:

a.       Renato Szilagyi - Preşedinte Directorat, amendă în cuantum de 1.000.000 lei şi retragerea aprobării acordate de A.S.F.;

b.       Buzerea Barbu Mircea - Vicepreşedinte al Directoratului, amendă în cuantum de 1.000.000 lei şi retragerea aprobării acordate de A.S.F.;

c.        Spyridon Stavros Mavrogalos Fotis - membru al Directoratului, amendă în cuantum de 1.000.000 lei şi retragerea aprobării acordate de A.S.F.

2.       Sancţionarea membrilor Consiliului de Supraveghere al Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., cu sancţiunea principală cu amendă şi sancţiunea complementară de retragere a aprobării acordate de A.S.F., după cum urmează:

a.       Browne Woodthorpe Robert - Preşedinte al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei şi retragerea aprobării acordate de A.S.F.;

b.       Rossler Max Walter - Vicepreşedinte al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei şi retragerea aprobării acordate de A.S.F.;

c.        Pascale Cristian - membru al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei şi retragerea aprobării acordate de A.S.F.;

d.       Arampova Aelita - membru al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei şi retragerea aprobării acordate de A.S.F.;

e.       Papanikolaou Epameinondas - membru al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei şi retragerea aprobării acordate de A.S.F.

3.       Suspendarea drepturilor de vot aferente acţiunilor deţinute de acţionarul Vivendi Internaţional S.R.L. în conformitate cu prevederile art. 163 alin. (6) şi alin. (8) din Legea nr. 237/2015;

4.       Sancţionarea Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. cu amendă în cuantum de 2.930.766 lei şi stabilirea în sarcina acesteia a obligaţiei de a transmite Autorităţii de Supraveghere Financiară, spre aprobare, un plan de finanţare şi redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerinţele de capital;

5.       Desemnarea Fondului de Garantare a Asiguraţilor în vederea înlocuirii temporare a organului de conducere al asigurătorului, cu o durată a mandatului de 4 luni de la data intrării în vigoare a deciziei, cu posibilitatea prelungirii acesteia în condiţiile art. 36 din Legea nr. 246/2015.

City Insurance este liderul pieţei asigurărilor, cu un volum al primelor brute subscrise de 2,3 mld. lei la finalul anului 2020, în creştere cu 20,1% comparativ cu anul 2019.  Principala zona de activitate o reprezintă asigurările generale, respecti cele auto, astfel, compania conduce şi topul asigurătilor general cu acelaşi volum al subscrierilor, în timp ce pe zona asigurărilor RCA, primele subscrise ajung la 1,72 mld. lei, la finalul anului trecut.

În ultimii 11 ani, City Insurance şi-a majorat cota de piaţă de 64 de orim, pornind de la o cotă de piaţă de 0,39% în anul 2009. Linia de business care i-a oferit saltul spectaculos a fost RCA-ul, mai ales după falimentul companiilor Astra şi Carpatica.

Mai exact, începând cu anul 2013, după falimentul celor două companii de asigurări, care erau cei mai importanţi jucători pe zona asigurărilor RCA, City Insurance a început să câştige teren substanţial. Până în anul 2011, liderul pieţei nu avea o prezenţă susţinută în piaţă. Astfel, într-o perioadă de şase ani, City Insurance a preluat conducerea pe piaţa RCA şi odată cu această linie de business a devenit şi liderul segmentului asigurărilor generale, datorită dependenţei pieţei de asigurările auto, dar şi liderul întregii pieţe.

Ulterior, City Insurance a rămas compania de asigurări cu cel mai mare volum de prime brute subscrise din piaţă până în prezent.

Până acum, City Insurance era singura companie care nu era afiliată unui grup internaţional, fiind suţinută de grupul Vivendi International, companie în spatele căreia ar fi omul de afaceri Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase.

Din punctul de vedere al profitabilităţii, societatea a înregistrat o pierdere de 23,7 mil. lei, comparativ cu profitul net obţinut în anul 2019 de peste 40 mil. lei, potrivit raportului anual publicat de companie.

În luna aprilie 2021, grupul Vivendi Internaţional a decis să vândă compania City Insurance România către investitorul olandez I3CP, care are activitate în asigurări, reasigurări, asset management şi fintec-uri. I3CP gestionează peste 15 mld. euro şi are birouri în Amsterdam şi Atena.

După ce City Insurance a pierdut în instanţă, decizia iniţială a ASF prin care City trebuia să îşi majoreze capitalul cu 16,5 mil. euro a rămas în picioare. În ultimii ani, liderul pieţei a fost în atenţia ASF din cauza despăgubirilor privind politeţele RCA. În acelaşi timp, şi service-urile auto au sugerat anumite probleme privind capacitatea de plată a companiei.

Prima sesizare făcut privind solvbilitatea City Insurance a fost în anul 2019, când un grup de service-uri susţineau că societatea are datorii de 3 mld. lei la plata despăgubirilor, ridicând problema solvabilităţii către ASF.

Autoritatea de Supraveghere, la acea vreme, a reacţionat împotriva acuzaţiilor aduse societăţii, spunând că societatea îndeplineşte cerinţele de solvabilitate.

Ulterior, din luna septembrie 2019, până în anul 2020, compania a fost sancţionată de către ASF cu amenzi cumulate de 4,4 mil. lei, din care 3,8, mil. lei a fost amenda cumulată pentru membrii Directoratului şi Consiliului de Supraveghere al City Insurance.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO