Bănci și Asigurări

Britanicii se predau la arabi: First Abu Dhabi Bank, una dintre cele mai mari bănci din Emirate, vrea să facă o ofertă să cumpere Standard Chartered, una dintre cele mai cunoscute bănci englezeşti

Britanicii se predau la arabi: First Abu Dhabi Bank, una...

Autor: Valeriu Dănilă

06.01.2023, 17:30 436

First Abu Dhabi Bank (FAB), cel mai mare creditor al Emiratelor Arabe Unite, a declarat joi că a luat în considerare o ofertă pentru Standard Chartered, listată la Londra, dar că între timp s-a răzgândit, scrie Bloomberg.

Bloomberg a raportat că FAB a explorat o ofertă pentru Standard Chartered, ca parte a unui plan care vizează construirea unei bănci pe pieţele emergente, crescând acţiunile StanChart cu până la 20%.

Creditorul din Abu Dhabi a declarat că se afla în „stadiu foarte incipient al evaluării unei posibile oferte” pentru banca axată pe pieţele emergente.

Standard Chartered a refuzat să comenteze joi.

„Având în vedere că StanChart s-a tranzacţionat la multipli relativ nepretenţioşi de ceva timp, precum şi faptul că are avantajul unui excedent material de capital, nu este surprinzător că este văzut ca o ţintă de preluare”, a declarat John Cronin, analist la Goodbody.

Aspecte practice, cum ar fi complexităţile de reglementare şi posibila opoziţie din partea autorităţilor americane faţă de preluarea unei bănci importante, înseamnă că orice tranzacţie ar fi foarte greu de realizat în realitate, a spus Cronin.

Mai mult, combinaţia discutată dintre FAB şi StanChart ar fi fost supusă unor cerinţe de capital mai oneroase, care ar împovăra creditorul rezultat, a spus o sursă bancară.

Conform regulilor de preluare din Regatul Unit şi Hong Kong, FAB nu poate licita pentru StanChart în următoarele şase luni fără acordul consiliului de administraţie al băncii britanice sau în absenţa unei preluări rivale.

„Momentul este totul şi acesta a fost, având o viziune pe termen mediu, un moment bun pentru a ne uita la această bancă”, a declarat Trevor Green, reprezentant al companiei Aviva Investors, care este unul din top 20 investitori în StanChart, conform datelor Refinitiv.

„Totuşi, acţionarii nu vor fi dispuşi să lase afacerea să meargă fără o ofertă adecvată”.

Un investitor în datorii din StanChart, care a refuzat să fie numit, a spus că evoluţia a arătat că există un interes larg pentru cumpărarea de active strategice la evaluări mici, dar astfel de tranzacţii nu au fost uşor de executat.

StanChart, care operează în 59 de pieţe din întreaga lume şi are aproximativ 85.000 de angajaţi, s-a luptat în ultimii ani să-şi crească veniturile după ce directorul executiv Bill Winters şi-a petrecut prima parte a mandatului reparându-şi bilanţul şi reducând mii de locuri de muncă.

În octombrie, banca a declarat că majorarea ratelor dobânzilor ar trebui să sporească veniturile, permiţându-i să-şi crească ţintele de venituri, în ciuda slăbirii economiei globale.

StanChart a făcut obiectul unor zvonuri periodice de preluare în rapoartele din mass-media în ultimul deceniu, Barclays şi JPMorgan fiind printre potenţiali pretendenţi numiţi în astfel de poveşti, deşi nicio înţelegere nu s-a încheiat vreodată.

Standard Chartered „este o bancă care, deşi are domiciliul în Marea Britanie, se concentrează în principal pe pieţele din Asia, Africa şi Orientul Mijlociu”, a declarat Stuart Cole, macroeconomist şef la Equiti Capital.

„Având în vedere perspectivele pesimiste pentru Regatul Unit, SUA şi UE în acest moment, o preluare ar oferi cumpărătorului acces instantaneu la aceste pieţe dezvoltate şi emergente, prin urmare, ar putea fi văzută ca o mişcare bună din punct de vedere strategic”, a spus Cole.

Regiunea Golfului se confruntă cu un boom economic alimentat de creşterea preţului petrolului în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei, cu fonduri suverane şi bănci în căutarea unor acorduri pe fondul unei perspective globale slăbite.

Saudi National Bank a anunţat în octombrie că investeşte până la 1,5 miliarde de dolari în Credit Suisse, reprezentând o cotă de până la 9,9%.

FAB a fost creat printr-o fuziune între National Bank of Abu Dhabi şi First Gulf Bank în 2016. FAB şi-a petrecut ultimii câţiva ani realizând roadele acelei fuziuni şi reînnoindu-şi sucursalele cu noul brand. Creditorul îşi aprovizionează aproximativ jumătate din depozitele de la guvernul Abu Dhabi şi a raportat active totale de 1,15 trilioane AED (313,1 miliarde USD) la sfârşitul lunii septembrie 2022.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO