Bănci și Asigurări

BRS sanctionata din nou

13.12.2001, 00:00 24



Banca Romana de Scont (BRS) nu va mai putea participa la compensarea realizata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare (SNCDD) pentru Valori Mobiliare si Europay International, potrivit ordinelor guvernatorului BNR nr. 550, 551 si 552 din 7 decembrie, se arata intr-o stire publicata de site-ul no-cash.ro, specializat in domeniul instrumentelor de plata.

Potrivit sursei citate, specialistii considera ca decizia BNR se bazeaza pe faptul ca BRS nu si-a putut constitui garantiile reclamate de banca centrala.

"Daca se va dovedi ca a fost doar un accident, iar BRS isi va reconstitui garantiile in limita maxima de expunere, BNR ar trebui sa revina asupra deciziei cu ocazia urmatoarei intalniri a Consiliului de Administratie", mentioneaza no-cash.

Din perspectiva activitatii de carduri a BRS, atat oficialii BNR cat si cei ai bancii mentionate sunt de acord ca aceasta decizie nu produce efecte intrucat banca nu era operationala pe aceasta piata, contul de decontare cu Europay International nefiind activat.

Directia de Reglementare si Autorizare a BNR, face cunoscut faptul ca la 7 decembrie 2001 bancile acceptate la compensarea realizata de BVB, SNCDD si Europay sunt urmatoarele: BCR, BRD, Banc Post, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Alpha Bank, ABN Amro, Robank, ING Bank, Romexterra, Banca ?iriac, Citibank, Libra Bank, Banca Agricola Raiffeisen, HVB Bank, Demirbank, National Bank of Greece Romania si Carpatica.

Banca Romana de Scont a intrat de luni in regim special de decontare a transferurilor de numerar, decizia fiind luata de Consiliul de Administratie al BNR. Pana la o decizie ulterioara, toate platile pe care le va face Banca Romana de Scont vor fi supravegheate de banca centrala si se vor face in limita incasarilor.

Desi in urma anuntului facut de BNR potrivit caruia BRS este in regim de decontare speciala se asteapta ca la sucursalele bancii sa fie mai multa agitatie, dar ieri lucrurile au fost destul de calme. Asta si pentru ca in ansamblu, activitatea bancii s-a concentrat pe segmentul de persoane juridice si mai putin pe cel de retail.

BRS s-a confruntat in ultimele luni cu probleme de lichiditate, decizia BNR fiind astepata mai de mult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO