Bănci și Asigurări

BT ia 20 mil. euro de la DEG ca sa finanteze IMM-urile

BT ia 20 mil. euro de la DEG ca sa finanteze IMM-urile

Ionut Patrahau, director general adjunct al Bancii Transilvania

14.04.2008, 19:44 46

Banca Transilvania (BT), a patra banca din sistem dupa marimea activelor detinute, a contractat o linie de credit in valoare de 20 de milioane de euro de la fondul german DEG. Aceste fonduri vor fi utilizate de banca pentru sustinerea activitatii de creditare pe segmentul intreprinderilor mici si mijlocii, pe care banca s-a specializat inca de anii trecuti, dar si a retailului.
"Finantarea in valoare de 20 de milioane de euro vine sa sustina eforturile noastre de a ne dezvolta pe pietele carora ne-am dedicat pana acum", spune Ionut Patrahau, director general adjunct al Bancii Transilvania. Aceasta este a patra finantare pe care banca o contracteaza de la DEG.
Banca Transilvania este cea mai mare banca privata locala, promovand in topul jucatorilor din sistem dupa ce a crescut foarte rapid in ultimii ani.
Cel mai important actionar al BT este BERD, care detine 15% din actiuni, in timp ce SIF-urile au de asemenea participatii consistente.
Totusi, BT nu poate accesa finantari de pe pietele straine la fel de usor ca si celalte banci private detinute de grupuri internationale, care pot apela la actionari pentru fonduri. In aceste conditii, BT a fost nevoita sa recurga emisiuni de obligatiuni sau la credite sindicalizate pentru a-si finanta cresterea, in conditiile in care cererea clientilor locali este in special pentru finantari in valuta.
De altfel, banca ofera si la depozitele in euro dobanzi peste media pietei, incercand astfel sa atraga mai multe fonduri de la clienti.
BT opereaza in prezent o retea de 475 de unitati, iar pana la sfarsitul anului numarul total al locatiilor va depasi 500. Banca si-a planificat pentru anul acesta o crestere cu 40% a activelor, pana la 19,4 miliarde de lei (echivalnetul a 5,5 miliarde de euro).
Actiunile Bancii Transilvania (TLV) s-au tranzactionat in ultima saptamana pe Bursa de la Bucuresti in intervalul de pret 0,73-0,76 lei, capitalizarea bursiera a bancii fiind de circa 1,22 mld. euro.
De la inceputul anului, titlurile TLV au pierdut circa 18%, mai putin decat indicele BET, care a scazut in aceasta perioada cu peste 27%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO