Bănci și Asigurări

Bulgarii de la Eurohold, aproape de o noua achizitie

09.07.2008, 17:21 62

Grupul buglar Eurohold, care a preluat asiguratorul Asitrans in vara anului trecut, se apropie acum de finalizarea unei noi achizitii, a declarat pentru ZF Bogdan Stan, directorul general al Asitrans.
"Grupul se afla in negocieri pentru cumpararea unei companii de asigurari generale. A fost deja inaintata o oferta", a spus Stan. El nu a precizat despre ce companie este vorba.
Bulgarii ar putea cumpara doar un asigurator de talie mica sau cel mult medie, pentru ca toate companiile mari din piata asigurarilor au fost preluate deja de investitori straini care nu intentioneaza sa le vanda in viitorul apropiat. Anul acesta au existat speculatii in piata cu privire la o posibila vanzare a Carpatica Asig, insa principalul actionar al grupului financiar Carpatica, Ilie Carabulea, a negat aceste informatii.
"Nu avem nevoie sa vindem compania. Multi investitori ne cauta, insa nu am trecut niciodata de stadiul de simpla discutie", afirma Carabulea.
Un asigurator de mici dimensiuni care si-ar putea schimba in curand actionariatul este ABC Asigurari, cu afaceri de peste 3,3 milioane de euro anul trecut. Reprezentantii companiei afirma ca discuta cu un grup strain, dar ca acesta nu este Eurohold.
Eurohold este in prezent singurul investitor bulgar din industria asigurarilor, cu o cota de circa 1,3% in total piata si de 1,6% pe asigurari generale la sfarsitul anului trecut. Asitrans, compania detinuta de bulgari, si-a schimbat recent numele in EuroIns, dupa numele companiei de asigurari detinute de grup in Bulgaria. Pentru preluarea Asitrans si a Asitrans Leasing bulgarii au platit 12,5 mil. euro, suma care a inclus si o majorare de capital la firma de asigurari.
EuroIns a incheiat primul semestru cu afaceri de circa 18,5 mil. euro (68 mil. lei), cu 28% in euro peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unor estimari ale companiei. Politele RCA reprezinta 52% din vanzari, asigurarile Casco 36%, cele de incendiu si calamitati 3%, iar cele agricole 1,6%.
Din decembrie anul trecut si pana la sfarsitul lunii mai pe piata locala s-au vandut nu mai putin de opt companii de asigurari, valoarea totala a tranzactiilor depasind un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO