Bănci și Asigurări

"Bună ziua domnule avocat, vreau să jupoi banca X, care m-a jupuit ani de zile"

"Bună ziua domnule avocat, vreau să jupoi banca X, care m-a jupuit ani de zile"
04.10.2010, 10:35 76

Avem cea mai bună ofertă din piaţă, fără costuri ascunse, cumarjă fixă şi dobandă de referinţă chiar mai mică decât EURIBOR,suntem cei mai serioşi, de ce să ne încurcăm într-un … indice, şivă jur că peste patru ani nu o să vă răspund: "N-aveţi decât să nedaţi în judecată".

"Chiar dacă va veni o criză cum n-aţi mai văzut sau Guvernul Bocva «chiţăi» o lege neclară, spre bucuria avocaţiilor?"

"Care Boc, domne', ăla mic de la Cluj, care a căzut atunci laGheorghe în emisiune?", se arată indignat de scenariu grobianofiţerul de credit, afişând mina profesionistului în riscuri şighicit în zaţul finanţelor mondiale.

"Care.... Gheorghe?", mai apucă să întrebe clientul înainte săsemneze tomul de documente care-i antamează viitorul pentruurmătorii 30 ani.

Ficţiunea ironică de mai sus nu se referă neapărat la clienţisofisticaţi sau nepregătiţi şi nici la bancheri gata de oricepentru a-şi încasa bonusurile (modeste comparativ cu sumelevehiculate prin alte ţări şi proporţionale cu imaginea României peharta internaţională a sistemului bancar), dar surprinde multeadevăruri din perioada El Dorado-ului creditului din România, scrieOvidiu Tempea într-un comentariu publicat pe www.mediafax.ro.

Şi nici măcar nu se poate vorbi cert despre reaua saubuna-credinţă a bancherilor. Nu putem emite pretenţii ca "bravii"conducători sau analişti din bănci să fi prevăzut criza financiară,nici măcar una locală, dar să ia în calcul riscul politic dinRomânia puteau. Poate au şi făcut-o, dar prin practica unorcontracte de credit netransparente, care le-au oferit marje demanevră discreţionare, suficiente pentru a acoperi incapacitatea deestimare a riscurilor. Despre sistemul bancar românesc şi despre cum a venitrândul românilor să jupoaie băncile locale citiţi maimulte pe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO