Bănci și Asigurări

Cadoul BNR: cumparaturi mai lejere de sarbatori cu bancnota de un milion

26.11.2003, 00:00 15



In perioada Sarbatorilor, romanii isi vor putea face cumparaturile fara a mai fi nevoiti sa care teancuri intregi de bani, o data cu aparitia bancnotei de un milion de lei, pe care BNR este gata sa o lanseze pe piata.



Bancnota de un milion de lei va fi emisa pana la sfarsitul acestui an, pentru a se putea face fata varfului de plati din perioada sarbatorilor de iarna, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.



"Emiterea bancnotei de un milion este o chestiune de cateva saptamani si nu de luni. Decizia tiparirii acestei bancnote a fost adoptata in momentul in care n-a fost acceptata, in plan politic, ideea denominarii leului", a spus Isarescu.



In urma cu circa doua saptamani, guvernatorul BNR afirma ca bancnota de un milion de lei va fi emisa in prima parte a anului 2004.



Aparitia bancnotei vine ca raspuns la o necesitate de ordin practic, resimtita de la bancile care de-abia mai prididesc sa umple bancomatele, pana la omul de rand nevoit sa mearga cu sacosa de bani atunci cand are de facut o achizitie mai importanta. Cu atat mai mult isi va dovedi utilitatea bancnota de un milion in perioada urmatoare, a sarbatorilor de iarna, cand volumul cumparaturilor creste semnficativ, antrenand in circulatie o masa mare de lichiditati, cu costuri mari de transport si operare pentru comercianti si banci.



Mugur Isarescu a aratat ca noua bancnota nu va avea un impact inflationist, ci eventual unul psihologic, pentru ca nu va afecta masa monetara. "Impactul psihologic nu poate fi ignorat, avand in vedere tendinta de a atribui semnificatii economice de amploare unor gesturi cu valoare pur tehnica. Bancnota de un milion reprezinta recunoasterea unor realitati. Nu mareste si nu micsoreaza masa monetara, deci nici inflatia", a spus Isarescu.



In acelasi timp, oficialul BNR atrage atentia asupra confuziei care se face prin compararea actualelor cupiuri cu cele din anii '90, atunci cand moneda nationala avea o slaba acoperire in economia reala.



"Nu trebuie sa atacam bancnotele, ele nu reprezinta decat o recunoastere a realitatii. Preturile de azi nu pot fi comparate cu cele din anii '90, care erau o fictiune", a adaugat guvernatorul.



Prin noile bancnote se vor fluidiza transferurile in numerar. O actiune similara, dar mult mai puternica, va aduce si denominarea monedei nationale, prognozata pentru inceputul anului 2005. Isarescu spune ca si denominarea este o operatiune cu valoare tehnica, din care nimeni nu pierde sau castiga.



"Taierea a patru-cinci zerouri nu inseamna ca ne pregatim pentru un nou val de scumpiri, ci ca s-a inchis un circuit inflationist. Mesajul semnificativ al autoritatilor, prin denominare, este hotararea de a lupta impotriva inflatiei", a mai spus Isarescu.



O provocare a bancii centrale o reprezinta remonetizarea economiei in conditiile unei dezinflatii accelerate.



In opinia oficialului BNR, cheltuielile cu denominarea vor fi inferioare costurilor de oportunitate, presupuse de efortul financiar care se face in prezent pentru transportul bancnotelor si evidenta contabila, mai ales in cazul bancilor si al marilor comercianti.



Guvernatorul considera ca trecerea la moneda unica europeana se va putea realiza mult mai usor de la un raport de un euro pentru patru lei decat la un curs de schimb de 40.000 lei pentru un euro.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO