Bănci și Asigurări

Cardurile BRD migreaza la tehnologia cu cip

Cardurile BRD migreaza la tehnologia cu cip
19.08.2008, 19:02 247

BRD, a doua mare banca de pe piata, a inceput sa emita carduri cu cip sub siglele Maestro si Cirrus BRD, in contextul eforturilor de a intari siguranta folosirii cardurilor. Pana la sfarsitul anului, toate tipurile de carduri nou emise vor fi de tip dual, adica dotate atat cu microprocesor, cat si cu microprocesor.
De asemenea, banca ii va incuraja pe comercianti sa adopte tehnologia de citire a cardurilor cu cip, multe POS-uri de pe piata functionand doar prin citirea benzii magnetice.
Proiectul BRD de trecere la cardurile cu cip a fost accelerat in contextul inmultirii cazurilor de frauda. Reprezentantii BRD sustine ca astfel creste gradul de securitate. Tranzactiile realizate in mediu offline devin astfel la fel de sigure ca orice tranzactii autorizate on-line. Existenta cipului permite, de asemenea, cresterea vitezei de procesare a tranzactiilor.
Inca de anul trecut, reteaua BRD de bancomate si POS-uri a fost certificata conform standardului tehnologic EMV realizat in comun de organizatiile de carduri Europay, MasterCard si Visa si care permite interoperabilitatea cardurilor cu cip cu sistemele de acceptare - ATM-uri si POS-uri - pentru realizarea de plati cu inalt grad de securitate.
Mai multe banci au adoptat standardul EMV, insa putine au inceput sa si emita carduri cu cip.
La BRD, primele instrumente de plata migrate la noua tehnologie sunt cardurile Maestro si Cirrus. Vor urma toate cardurile MasterCard, iar pana la sfarsitul acestui an banca sustine ca va integra noua tehnologie pentru tot portofoliul de carduri.
Cardurile cu banda magnetica aflate in stoc vor functiona normal pe toata perioada validitatii, urmand ca la momentul reinnoirii sa fie inlocuite automat cu noua tehnologie cu cip. BRD a emis pana acum peste 2,2 milioane de carduri si opereaza o retea de 1.370 de bancomate si peste 15.000 de POS-uri.
Cel mai important portofoliu de carduri cu cip este administrat in prezent de ING Bank, care a inceput in 2006 migrarea instrumentelor de plata pe tehnologia cu microprocesor, atat sub sigla MasterCard, cat si Visa.
Prima institutie de credit care a emis carduri cu cip pe piata romaneasca a fost insa ProCredit Bank, la sfarsitul anului 2005 impreuna cu Visa.
Si BCR, cea mai mare banca de pe piata, se pregateste sa treaca la cardul cu cip, in conditiile in care inca din 2005 si-a adaptat infrastructura pentru acceptarea cardurilor moderne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO