Bănci și Asigurări

Cardurile de debit in valuta, mult mai scumpe decat in lei

Cardurile de debit in valuta, mult mai scumpe decat in lei
30.07.2009, 00:00 514

Romanii care doresc sa isi faca un card de debit in valuta constata ca sunt nevoiti sa plateasca sume mai mari uneori de aproape cinci ori la banci pentru emiterea si administrarea anuala decat in cazul cardurilor in lei.

Pentru cardurile in lei, comisioanele de emitere percepute de majoritatea bancilor variaza de la 0 lei la maximum 20 de lei, insa in cazul cardurilor in valuta taxele de emitere variaza intre 2 euro (8,4 lei) si 14 euro (59 de lei).

In ceea ce priveste comisioanele anuale de administrare a conturilor, acestea pornesc de la 0 lei si ating maximum 20 de lei in cazul cardurilor de debit emise in moneda nationala, in timp ce pentru cardurile in valuta taxa anuala de administrare variaza de la 2 euro la 30 de euro (126 de lei), potrivit datelor disponibile pe site-urile bancilor.

 

Cum explica bancherii aparitia diferentei de costuri intre cardurile de debit in valuta si cele in lei?

Cea mai plauzibila explicatie, potrivit lui Adrian Apolzan, director Retail Client Service in cadrul ING Bank, este ca bancile au tendinta sa impuna taxe de administrare mai mari pentru cardurile in euro sau dolari pentru a compensa faptul ca acestea sunt utilizate mai rar de clienti - doar pe perioada concediilor sau a calatoriilor pe care le fac in strainatate- astfel ca si incasarile din comisioanele aplicate tranzactiilor sunt mai mici.

"Cardurile in valuta sunt rar utilizate, nu se fac tranzactii decat atunci cand clientul calatoreste in strainatate - spre exemplu in vacante - iar in restul timpului contul sta gol. Mentinerea in sistem a acestor carduri si urmarirea lor sa nu fie derulate tranzactii frauduloase presupun costuri, care trebuie sa fie recuperate cumva", explica Apolzan. "In schimb, la cardurile in lei, care sunt utilizate mai frecvent, banca incaseaza mai multe comisioane din tranzactii", potrivit directorului pe Retail Client Service al ING.

El spune ca si costurile de administrare a cardurilor in valuta - inclusiv comisioanele care trebuie platite catre organizatiile de plata - sunt mai mari. In aceste conditii, potrivit lui Apolzan, ING incurajeaza utilizarea cardurilor in lei, care pot fi de asemenea folosite in strainatate.

Elena Oprea, director Operatiuni Carduri Bancare si Administrare Produse in cadrul BRD, afirma de asemenea ca diferenta dintre comisioanele mai mari aplicate pentru cardurile de debit in valuta in raport cu cele in lei sunt cauzate de faptul ca majoritatea clientilor le utilizeaza doar sezonier, pentru o perioada de timp vizibil mai redusa fata de cardurile in lei, pe care cei mai multi isi primesc salariile.

 

Servicii suplimentare pe cardurile in valuta

"Diferentele intre comisioanele de gestiune aplicate cardurilor emise in lei comparativ cu cele aplicate cardurilor in valuta pot fi rezultatul mai multor factori. In general, nivelul comisionului de gestiune este influentat in mod direct de elemente precum tipul si calitatea produsului, serviciile atasate, costurile de mentenanta si, in mod indirect, de gradul de activitate al produsului", precizeaza Oprea.

Directorul de Operatiuni Carduri Bancare al BRD, care declara ca banca nu percepe in prezent comision de emitere in cazul cardurilor de debit, explica insa ca multe carduri in valuta le permit clientilor sa beneficieze de servicii suplimentare in strainatate, comparativ cu cardurile emise in lei. "Cardurile in valuta sunt solicitate de obicei de persoanele care calatoresc in strainatate, fie in interes de serviciu, fie in interes personal, iar acest aspect influenteaza atat categoria de servicii atasate produsului, cum ar fi accesul la diverse facilitati de urgenta sau la asigurari, cat si utilizarea cardului respectiv care are loc in special in strainatate si implicit costurile de gestiune aferente", potrivit Elenei Oprea. Prin urmare, bancile coreleaza comisioanele mai mari cu gama mai complexa de servicii oferite in cazul cardurilor in euro sau in dolari, nu neaprarat cu faptul ca incearca sa compenseze utilizarea lor sezoniera, precizeaza Oprea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO