Bănci și Asigurări

Carpatica vrea sa atraga 500 miliarde de lei din obligatiuni

04.06.2004, 00:00 14

Banca Comerciala Carpatica este cea de-a treia banca de pe piata care isi anunta public intentia de a emite obligatiuni pentru a finanta creditele pe care le acorda clientilor. Pana acum au emis obligatiuni BRD si Raiffeisen Bank, care au fost suprasubscrise.
Conducerea Carpatica a convocat Adunarea Generala a Actionarilor pentru a aproba emiterea de obligatiuni si mandatarea Consiliului de Administratie sa stabileasca parametrii emisiunilor.
"Ceea ce vom propune actionarilor este emiterea de obligatiuni in valoare de 500 miliarde de lei. Va fi probabil o singura emisiune, pentru ca fiecare emisiune presupune un anumit cost," a declarat pentru Ziarul Financiar Nicolaie Hoanta, presedintele bancii. Valoarea obligatiunilor pe care Carpatica vrea sa le emita este identica cu cea a BRD, in timp ce valoarea obligatiunilor vandute de Raiffeisen s-a ridicat la 1.380 miliarde de lei.
Ca si in cazul celorlalte banci, emisiunea de obligatiuni Carpatica a fost dictata de necesitatea de a atrage finantare pe termen lung, sumele atrase urmand sa suplimenteze  sursele de finantare ale creditelor acordate de banca. "Daca municipalitatile au reusit sa rambursese obligatiunile emise din impozitele incasate si bancile pot in mod sigur sa faca acest lucru din veniturile de care dispun," spune Hoanta.



Majorare cu actiuni gratuite
Carpatica isi va majora capitalul social cu 190 miliarde de lei pana la 915 miliarde de lei prin emiterea de actiuni gratuite. Actionarii bancii inregistrati la o data ulterioara Adunari Generale din data de 3 iunie, urmeaza sa primeasca 0,263 actiuni gratuite pentru fiecare actiune detinuta. Majorarea se va face prin includerea in capitalul social a rezervelor constituite din profitul net al bancii pe anul trecut si din primele de emisiune dintr-o majorare anterioara.
Actiunile Carpatica vor fi tranzactionate la Bursa de Valori incepand de miercuri dupa ce au fost transferate de la Bursa Electronica RASDAQ. Intre timp, valoarea nominala a actiunilor a fost divizata, valoarea actuala fiind de 2.000 de lei, fata de 10.000 de lei, valoarea nominala a actiunilor care se tranzactionau pe RASDAQ. Ultima cotatie de pe RASDAQ a fost de 38.000 lei/actiune.



Program de rascumpararea actiunilor
Chiar daca va acorda actiuni gratuite, Carpatica are intentia sa demareze si un program de rascumpatrare a actiunilor proprii. Scopul rascumpararii nu este anularea actiunilor ci interventia asupra cursului actiunilor la Bursa. Presedintele bancii spune ca e bine ca banca sa aiba aceasta posibilitate, desi nu intentioneaza sa o foloseasca pe termen scurt. "E bine sa avem posibilitatea de a rascumpara actiunile ca intrument de regulerizare a cursului actiunilor pe Bursa, nu o vom face pe termen scurt, dar ar pute-a sa o fecem la un moment dat in viitor," spune Hoanta.
Un alt punct care va fi discutat de actionari va fi ridicarea pragului de expunere a bancii pe un singur client de la 12% la 15% din fondurile proprii. Prevederea din statutul Carpatica va ramane insa sub pregul maxim impus de Banca Nationala. Nivelul de expunere al unei banci fata de un singur client a fost majotrat recent de BNR de la 20% pana la 25% din fondurile proprii ale bancii.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO