Bănci și Asigurări

Ce bănci ţin cu dinţii de dobânzile la depozitele în lei şi plătesc rate de trei ori peste inflaţie

Ce bănci ţin cu dinţii de dobânzile la depozitele în lei şi plătesc rate de trei ori peste inflaţie

Autor: Ciprian Botea

21.07.2012, 09:05 3301

Un pluton de bănci mici şi de jucători cu acţionariat elen continuă să plătească dobânzi de până la 7% pe an la depozitele standard în lei atrase de la clienţii persoane fizice, adică de trei ori peste inflaţie, pentru că seceta de lei de pe piaţă a oprit trendul de scădere a dobânzilor din prima parte a acestui an sau chiar l-a inversat în anumite cazuri.

Piraeus Bank, subsidiara locală a grupului elen cu acelaşi nume, plăteşte cea mai mare dobândă la depozitele cu scadenţa la trei luni, de 6,75% pe an, fiind urmată îndeaproape de Bank of Cyprus, un jucător de talie redusă cu acţionariat cipriot, dobândă de 6,5% pe an.

Cu peste 6% pe an sunt bonificate şi depozitele pe trei luni constituite la Banca Românească, Carpatica, OTP Bank sau Banca Feroviara.

Pentru scadenţe mai lungi, unele bănci plătesc chiar mai mult de 7% pe an. Astfel, ciprioţii de la Marfin Bank au dobândă de 7,1% pentru sumele depuse de clienţi pe o perioadă de şase luni. Rata anuală a inflaţiei ajungea la 2% la finalul lunii iunie.

Dobânda medie la depozitele noi în lei ajungea la 5,7% pe an la finalul lunii mai, fiind cu un punct procentual sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care unele bănci mari au coborât cu bonificaţiile la depozite spre pragul de 4% pe an. Scăderea dobânzilor a fost mai accelerată în prima parte a acestui an, dar s-a domolit începând din luna mai pe fondul tensiunilor de pe pieţele financiare.

Ultimele scăderi de dobânzi au fost anunţate la finalul lunii mai şi începutul lunii iunie de câteva bănci mari, precum BRD, Raiffeisen sau CEC Bank. Băncile mici ţin însă cu dinţii de dobânzi şi au fost reticente să ajusteze vizibil ratele pentru a nu îşi pierde clienţii sau pentru a atrage clienţi noi. Mai mult, în ultima perioadă a început să se contureze chiar o tendinţă de creştere a dobânzilor la depozitele în lei.

"Cred că băncile vor creşte dobânzile plătite la depozite în perioada următoare pentru că au nevoie de resurse. Băncile-mamă şi-au scos banii de pe piaţa locală şi subsidiarele lor nu au altă soluţie decât să se finanţeze din depozite şi pentru a atrage mai multe depozite vor fi nevoite să plătească dobânzi mai mari", consideră analistul financiar Dragoş Cabat.

Spre exemplu, Banca Românească a majorat săptămâna trecută cu până la un sfert de punct procentual dobânda la depozitele în lei cu scadenţa cuprinsă între o lună şi un an. Noile rate de dobândă se situează în intervalul 6,25%-6,5% pe an. Băncile cu capital grecesc formează un grup aparte prin dobânzile mari oferite la depozite, o politică pe care au adoptat-o de trei ani încoace după ce de la Atena li s-au trasat directive în direcţia reducerii dependenţei de finanţarea externă.

Multe subsidiare de bănci străine se află în situaţia în care trebuie să atragă resurse locale pentru că băncile-mamă se confruntă cu probleme de lichiditate şi nu mai pot susţine la fel ca în trecut afacerile locale.

Subsidiarele băncilor străine au neglijat atragerea de depozite în trecut pentru că se finanţau foarte ieftin de la băncile-mamă şi multe au ajuns la dezechilibre uriaşe între volumul creditelor acordate şi cel al depozitelor atrase.

La finalul lunii mai băncile aveau un sold de 227 miliarde de lei (51 mld. euro) al creditelor acordate populaţiei şi firmelor, în timp ce depozitele atra­se de la clienţi se ridicau la numai 193 miliarde de lei (43 mld. euro). Aceasta în­seamnă un raport credite/ depozite de 118%, dar sunt unele bănci care înregistrează un raport de 200% sau chiar mai mare.

Lupta pentru atragerea de depozite s-a accentuat în ultimele luni în condiţi­ile în care lichiditatea de pe piaţa valutară s-a restrâns semnificativ, inclusiv ca urmare a încercărilor băncii centrale de a apăra leul prin intervenţii pe piaţa valutară.

Mai mult, băncile nu mai simt o presiune pentru a reduce dobânzile la credite pentru că BNR a oprit la rândul său ciclul de relaxare a politicii monetare.

Concurenţa este atât de strânsă încât majoritatea băncilor sunt dispuse să plătească dobânzi mai mari nu doar clienţilor noi, ci şi celor care vor să îşi retragă banii din depozite, doar-doar îi conving să nu plece.

Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO