Bănci și Asigurări

Ce impact are creşterea dobânzilor la dolar asupra pieţei româneşti. Decizia poate duce la deprecierea leului şi la creşterea dobânzilor la credite, dar impactul nu este semnificativ

Ce impact are creşterea dobânzilor la dolar asupra...

Autor: Liviu Popescu

18.12.2015, 13:00 1006

Decizia Rezervei Federale a SUA (Fed) de majorare a do­bânzii de 0,25 puncte pro­centuale poate duce pe piaţa lo­cală la deprecierea leului faţă de dolar până la 4,24 lei/dolar, precum şi la creşterea dobânzilor la creditele în moneda americană, urmând să fie influenţat şi volumul importurilor şi exporturilor denominate în dolari, însă impactul nu va fi semnificativ, susţin cei mai mulţi analişti.

Economia românească nu este influen­ţa­tă în mod semnificativ de schimburile din do­lari, în condiţiile în care soldul creditelor în do­lari este redus, iar băncile nu încura­jează economisirea în această valută.

Fed a majorat ieri dobânda de politică mo­netară pentru prima oară după 2006, semn că economia americană a depăşit cea mai mare parte a urmărilor crizei izbucnite în urmă cu opt ani.

Analiştii anticipează unele modificări ale cursului dolarului faţă de monedele prin­ci­pale, însă nu foarte accentuate, având în ve­dere că decizia Fed era anticipată de pieţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO