Bănci și Asigurări

Cea mai directă măsură luată de o bancă centrală pentru sprijinul companiilor până acum: Banca Ungariei acceptă 70% din creditele băncilor drept colateral pentru furnizarea de lichidităţi

Cea mai directă măsură luată de o bancă centrală...

Autor: Miruna Diaconu

17.03.2020, 19:58 5130

Banca Centrală a Ungariei a anunţat o serie de măsuri urgente pentru a sprijini companiile, acceptând 70% din creditele performante ale băncilor drept colateral pentru furnizarea de lichidităţi şi cerând băncilor să aplice un moratoriu la plata ratelor pentru companiilor afectate de criza provocată de virusul chinezesc, anunţă Reuters.

De asemenea, banca a anunţat un moratoriu pentru rambursarea creditelor acordate prin intermediul Fondului de creştere, o schemă financiară finanţară de banca centrală prin care se furnizează împrumuturi ieftine IMM-urilor. 

Banca Centrală a Ungariei a anunţat că 70% din valoarea portofoliului de credite performante ale băncilor din Ungaria, în valoare 3.600 miliarde de forinţi ( 11,5 miliarde dolari) va putea fi utilizat ca şi colateral pentru lichidităţi acordate băncilor, care vor fi date mai departe în economie. 

“Ca rezultat al acestei măsuri, valoarea totală a colateralului care va putea fi utilizat, va fi mai mare cu 2.500 miliarde de forinţi (8,1 miliarde dolari)”, a anunţat Banca Centrală a Ungariei, citată de Reuters.

“Acceptând creditele corporate ca şi colateral vom contribui la creşterea creditării, precum şi la îmbunătăţirea lichidităţii băncilor”, a anunţat Banca Centrală a Ungariei.

Mişcarea vine în condiţiile în care forintul a înregistrat noi minime faţă de euro şi acţiunile de pe pieţele din regiune au scăzut masiv ca urmare a crizei provocate de virusul chinezesc. 

Banca Centrală a Ungariei s-a implicat de asemenea în mai multe operaţiuni de swap (schimburi de titluri şi de monedă), pentru a furniza lichiditate suficientă în forinţi băncilor. Anterior, premierul Victor Orban a anunţat că vor fi necesare instrumente fiscale şi monetare pentru a diminua efectele crizei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO