Bănci și Asigurări

CEC isi mareste profitul si activele in asteptarea cumparatorului

07.02.2005, 00:00 17



CEC a incheiat anul 2004 cu un profit net de 589 miliarde de lei (aproximativ 15 milioane de euro), in crestere cu 32% fata de cel realizat in 2003.



Potrivit unui comunicata al bancii, aceasta majorare a profitului a fost sustinuta de marirea volumului resurselor atrase pe tot parcursul anului trecut, cu aproximativ 29%, pana la 44.846 de miliarde lei (circa 1,1 miliarde de euro). De asemenea, in aceeasi perioada, soldul creditelor acordate de CEC si-a mentinut volumul, depasind 7.000 de miliarde lei (echivalentul a 177 milioane de euro).



In conditiile in care creditarea ramane la o pondere aproape nesemnificativa, CEC este cea mai "curata" banca de pe piata, cu active cel mai putin grevate de riscuri. Iar aceasta o face cu atat mai atractiva pentru potentiali investitori.



Activele bancii au urcat la circa 1,4 miliarde de euro la sfarsitul lui 2004, consemand o crestere in lei de 28% fata de decembrie 2003.



CEC are un capital social de 1.497 miliarde de lei, un numar de aproape 9.000 de salariati si o retea formata din 1.408 unitati, care ii asigura statutul de institutie bancara cu cea mai mare acoperire teritoriala.



In aceasta perioada, CEC asteapta ca banca americana JP Morgan, angajata de statul roman in calitate de consultant, sa faca propuneri privind formula de privatizare a bancii. Strategia finala urmeaza a fi stabilita de guvern, referindu-se la modalitatea de vanzare, procentul din capitalul social care va fi oferit spre achizitie potentialilor investitori si obiectul de activitate al CEC dupa acest proces.



Intre timp, CEC continua procesul de restructurare si modernizare a imaginii. Astfel, banca se pregateste sa selecteze un grup de firme care sa-i furnizeze intreaga logistica necesara intrarii pe piata cardurilor, cel mai probabil incepand de la jumatatea acestui an.



De asemenea, CEC incearca sa isi faca mai vizibila oferta de credite pentru persoane fizice si IMM. De la inceputul lunii februarie, CEC a redus pana la 20% In acelasi timp, dobanda la imprumuturile pentru achizitionarea unui autoturism au scazut cu trei puncte procentuale, pana la un acelasi nivel 20%. Tot de 20% este si dobanda practicata la creditele pentru cumpararea de bunuri de folosinta indelungata.



Totodata, CEC a redus la 19% dobanda pentru creditul Adolescent si la cel pentru achizitionarea de locuinte si terenuri.





Erste Bank prefera CEC



Grupul austriac Erste Bank are in vedere participarea in procesele de privatizare atat al BCR cat si al CEC, insa este mai interesat de preluarea bancii romanesti de economii, a declarat Reinhard Ortner, directorul financiar al Erste Bank, citat de agentia Dow Jones.



El spune ca banca sa va evalua oportunitatea depunerii unei oferte pentru BCR, insa este in principal interesata de CEC pentru ca aceasta este o banca de economii, cum a fost si Erste la inceputuri, cu aplecare spre operatiuni de retail.



Declaratiile oficiale privind interesul fata de privatizarea CEC se inmultesc in ultima vreme, dupa startul dat in vara anului trecut de Raiffeisen Bank. A urmat pozitia exprimata de HVB/Bank Austria. De asemenea, in toamna lui 2004 au aparut semnale privind intentia grupului olandez Rabobank de a participa la privatizarea CEC.



Pe langa faptul ca dispune de cea mai mare retea de unitati, CEC inca beneficiaza de privilegiul garantarii integrale de catre stat a depozitelor atrase. Acesta ar urma insa sa fie pierdut, probabil treptate, dupa privatizare. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO