Bănci și Asigurări

CEC raporteaza un plus de 60% la profit

14.10.2004, 00:00 17

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a obtinut dupa primele trei trimestre un profit brut de 699,3 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), in crestere cu 60% in lei fata de perioada similara a anului trecut. Comparativ cu luna august 2004, profitul brut al bancii a inregistrat o crestere de 10% in lei.
Activele totale detinute de banca insumau la sfarsitul lunii septembrie 48.098 de miliarde de lei (1,2 miliarde de euro).
Resursele atrase de CEC au crescut cu aproape 26% fata de septembrie 2003, atingand 40.906 miliarde de lei (apoximativ un miliarde de euro).Creditele acordate de CEC au inregistrat o crestere de 16% in aceasta perioada, ajungand la aproximativ 7.000 de miliarde de lei (170 de milioane de euro). Banca a redus la inceputul lunii dobanda perceputa la creditele pentru nevoi personale cu un punct procentual, pana la 24% pe an. La celelalte credite din portofoliul CEC destinate persoanelor fizice, respectiv creditul Adolescent, imprumuturile pentru achizitionarea de locuinte si cele pentru autoturisme, dobanda ramane neschimbata, adica 20%, 21% si, respectiv, 23%.
In cazul agentilor economici, dobanda practicata la liniile de credit va fi redusa cu trei puncte procentuale, pana la 25%, iar societatile incadrate in segmentul IMM vor putea contracta imprumuturi cu dobinzi care pot ajunge la 20%, in functie de sursa de finantare.
Comisia de privatizarea CEC a inceput recent negocierile pentru atribuirea contractului de consultanta la privatizarea cu banca de Investitii JP Morgan. Contractul va fi atribuit dupa finalizarea negocierilor, iar, in cazul in care aceste esueaza, comisia va incepe discutiile cu urmatoarea banca plasata dupa oferta financiara.
Pentru preluarea contractului de consultanta au mai depus oferte Citigroup Global Markets si Credit Suisse First Boston.
Consultantul va elabora strategia de vanzare a CEC, avand ca termen luna februarie 2005. Cel tarziu la sfarsitul lunii martie 2005, Guvernul va aproba strategia de privatizare, procesul urmand sa fie incheiat pana la finele anului viitor. Banca ocupa in prezent locul patru in topul institutiilor de credit, cu o cota de piata de 6,37% dupa volumul activelor detinute. Banc Post, a cincea banca din sistem, si-a anuntat recent intentia de a ajunge intre primii trei jucatori.
Casa de Economii si Consemnatiuni are un capital social de 1.497 de miliarde de lei (36,5 milioane de euro), un numar de aproximativ 9.200 de salariati si opereaza o retea teritoriala formata din 1.424 de unitati. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO