Bănci și Asigurări

CEC reduce dobanzile la depozitele in lei

16.03.2006, 00:00 10

Contrar tendintei de pe piata, CEC a taiat pana la un punct procentual din dobanzile la depozitele in lei, noile rate fiind cuprinse intre 6% pentru depozitele pe o luna si 7,25% pentru cele pe un an.

Anterior, banca oferea printre cele mai ridicate dobanzi de pe piata, de la 7 pana la 7,5% pe an. Noile dobanzi se situeaza sub cele oferite de BCR si Banca Transilvania.

CEC resimte din nou presiunea costurilor mari de operare, in conditiile in care soldul creditelor acordate nu a atins inca masa critica pentru generarea unor venituri consistente, plasamentul dominant ramanand depozitele si certificatele de depozit ale BNR.

Astfel, pentru a nu intra din nou pe pierderi, CEC a redus dobanzile pasive, marind usor ecartul care le desparte de dobanzile la credite. Acestea din urma sunt situate la niveluri de 9,5% - la creditele imobiliare, respectiv 13-14% la cele pentru nevoi personale.

In ciuda lansarii unui portofoliu consistent de produse de creditare, CEC nu a reusit anul trecut sa tina pasul cu cresterea pietei, activele sale nete inregistrand cea mai lenta dinamica dintre primele zece banci: 14,8%. Aceasta in conditiile in care Banca Transilvania si-a dublat activele, iar Alpha Bank si BRD si le-au majorat cu 85,6%, respectiv 78,8% fata de sfarsitul lui 2004.

Astfel, cota de piata a CEC a continuat sa scada, numai in sase luni pierzand 0,6 puncte procentuale, pana la 4,4%, ceea ce o plaseaza pe locul al saptelea in topul bancar dupa active.

Cu ceva mai mult de o luna inainte de data la care cei sase investitori interesati de CEC sunt asteptati sa depuna oferte financiare ferme pentru 85% din actiuni, institutia continua sa se angajazeze in proiecte noi.

Dupa recenta semnare a unui parteneriat cu o firma de transfer de bani infiintata in urma cu numai doi ani, ieri CEC s-a implicat intr-un "program de locuinte", dezvoltat impreuna cu Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) si o "Societate pentru Beton si Prefabricate din Romania", infiintata de circa un an. Presedintele entitatii este Nicolae Noica, cunoscut ca parintele ANL, care a devenit operationala in 1999.

In acest context, presedintele CEC, Eugen Radulescu, a declarat ca preturile locuintelor vor continua sa urce in perioada urmatoare, odata cu cresterea gradului de accesibilitate a creditelor ipotecare si imobiliare, daca decalajul dintre cerere si oferta pe piata rezidentiala se va mentine.

Analistii pietei imobiliare anticipeaza insa o temperare a cresterii preturilor si chiar anumite scaderi pe zona locuintelor din blocurile mai vechi.

"In ultimii ani, desi inflatia a scazut, casele s-au scumpit in principal din cauza ieftinirii creditelor, care a determinat cresterea cererii. Creditele se vor ieftini in continuare, ducand posibil la cresterea preturilor, din cauza aceluiasi raport intre cerere si ofera", a spus Radulescu, prezent la o masa rotunda pe tema constructiei de locuinte.

El spune ca "la o inflatie prognozata pentru acest an la 5%, in cel mai bun caz, si o dobanda de 9,5% la creditul imobiliar oferit de CEC, rata reala a dobanzii este de 4,5%, extrem de scazuta, mai mica decat in state occidentale".

Guvernul urmeaza sa aprobe modificarile propuse de Comisia de privatizare a CEC privind conditiile de vanzare a pachetului majoritar de actiuni. Astfel, pretul va reprezenta 75% din grila de punctaj pentru selectia ofertelor angajante.

Primele doua oferte se califica automat in etapa finala, dar ar putea exista si trei competitori, daca investitorul de pe pozitia a treia are un punctaj cu mai putin de 10% sub prima oferta.

Proiectul contractului de privatizare urmeaza sa fie transmis competitorilor, impreuna cu celelalte documente, cel mai tarziu in 10 aprilie. In toamna trecuta s-au inscris in cursa National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO