Bănci și Asigurări

Cedarea in reasigurare in 2002: 31%

17.07.2003, 00:00 36



Companiile romanesti de asigurari generale au cedat in reasigurare 30,9 % din primele subscrise de asigurari anul trecut, cu un procent mai mult decat in 2001, se arata in raportul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pe 2002.



In valoare abosluta, primele cedate au fost de 4679 mld.lei (134 mil.euro).



Companiile de asigurare folosesc reasigurarea ca pe o asigurare a asigurarii, adica cedeaza o parte din prima catre o alta companie de asigurare sau specializata in reasigurari care preia (proportional sau nu, in functie de tipul contractului) si o parte a riscului. In general, cat este mai reasigurata o companie si cu cat reasiguratorii sai sunt mai puternici, cu atat mai mai bine este acoperita compania in cazul intamplarii daunelor.



Cele mai ridicate rate ale cedarii in reasigurare printre primele zece companii de asigurare clasificate in functie de volumul primelor cedate in reasigurare le au-avut in 2002 compania Anglo-Romana (a carei autorizatie a fost intre timp retrasa de catre CSA) si AIG Romania, cu 92% si, respectiv, 85%, mult peste media generala.



"AIG Romania urmareste politica generala de subscriere a grupului. E normal sa avem o rata atat de mare a cedarii in reasigurare, atata timp cat avem in portofoliu riscuri mari, la care expunerea este de zeci sau de sute de milioane euro", a explicat Mihnea Tobescu, director general la AIG Romania. Compania face parte din American International Group - cea mai mare societate de asigurari si servicii financiare din SUA



Cand o companie autohtona asigura un un combinat chimic sau o rafinarie, nu poate retine riscul in totalitate, pentru ca in cazul producerii unei catastrofe n-ar avea practic cum sa plateasca dauna, asa incat cedeaza o mare parte din risc in reasigurare, de cele mai multe ori de la companii puternice din strainatate.



In cazul asigurarilor de masini sau de casa, daunele posibile sunt limitate si individuale, asa incat companiile de asigurari se poate baza pe dispersia riscului (daunele sunt suportate practic din primele asiguratilor carora nu li se intampla evenimentul asigurat).



Cum cea mai mare parte a asigurarilor autohtone sunt casco, de raspundere civila auto si asigurari de locuinte, asa se explica rata medie de doar 30% a cedarii in reasigurare sau chiar sub aceasta valoare in cazul altor companii.



Asigurarile de locuinta sunt insa un caz mai special, mai ales in Romania, unde probabilitatea producerii unui cutremur este ridicata. Pentru aceasta asigurare companiile sunt nevoite sa cumpere reasigurare, conform reglementarilor CSA.



Posibilitatea dispersiei riscului explica si de ce rata cedarii in reasigurare in cazul asigurarilor de viata este de zece ori mai mica ca la asigurari generale: 2,7%. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO