Bănci și Asigurări

Cedarile in reasigurare, lasate in urma de majorarea pietei asigurarilor

01.06.2005, 18:31 16

Primele cedate in reasigurare s-au ridicat anul trecut, potrivit datelor preliminare ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, la valoarea de 188,3 milioane de euro (7.633 miliarde de lei), in crestere cu 11,8% in euro comparativ cu finele anului 2003.

In moneda nationala, majorarea de la an la an a fost de 20,7%. Ritmul de crestere al primelor cedate in reasigurare a fost inferior celui inregistrat de primele brute subscrise de asiguratori din asigurari directe in 2004 (20,8% in euro).

"Aceasta inseamna ca multe din riscurile subscrise nu sunt reasigurate", a explicat Tudor Moldovan, director general al companiei de asigurari Generali. "Reasigurarile pentru anumite clase de risc sunt mai scumpe, cum este si cazul riscurilor de catastrofa", a spus Tudor Moldovan.

El sustine ca asiguratorii prefera sa nu se reasigure si pentru ca reasiguratorul (care ar urma sa plateasca in final o parte din dauna) ar impune o anumita cota de prima, mai ridicata, frånånd elanul companiilor spre cote mai mari de piata. "Cedarea redusa in reasigurare este unul din motivele pentru care cotatiile de prima sunt atåt de mici", a mai comentat directorul Generali.

In prezent, voci din piata sustin ca, de cele mai multe ori, interesele comerciale primeaza in lista prioritatilor societatilor de asigurare, care scad cotatiile de prima in ciuda tendintei evidente de crestere a daunalitatii.

Din valoarea totala a primelor ceda-te in reasigurare, peste 96% - 7.354 mld. lei (181,4 mil. euro) - reprezinta prime cedate in reasigurare pentru contracte de asigurari generale. Acestea au depasit in 2004 cu 10,8% - calculat in euro- nivelul inregistrat in 2003.

Pe partea de asigurari de viata, cedarile s-au ridicat la 279 miliarde de lei (6,8 milioane de euro), in crestere cu 47,8% comparativ cu anul precedent.

O alta explicatie posibila a ritmului sensibil mai lent de crestere a reasigurarilor ar fi aceea ca "piata asigurarilor a crescut foarte mult anul trecut si datorita politelor RCA, care nu necesita foarte multa reasigurare". "De asemenea, este posibil ca, pe fondul cresterilor de capital, societatile de asigurari sa aiba o retinere mai mare a riscurilor", a declarat Moldovan.

Raportat la primele subscrise in 2004 din contracte de asigurare directe - 850 milioane de euro - primele cedate in reasigurare au reprezentat un procent de circa 22%.

"Este foarte putin", apreciaza Tudor Moldovan.

De aceeasi parere este si Cristian Fugaciu, director general al brokerului de asigurare Marsh. Potrivit lui, ritmul inferior de crestere al cedarilor in reasigurare comparativ cu cel al pietei asigurarilor se datoreaza "cresterii de anul trecut, realizata in mare parte pe riscuri de credit sau asociate creditelor - asigurari de locuinte sau auto - si nu pe riscuri industriale".

"Societatile de asigurare prefera sa tina ele mai mult din aceste riscuri, si de asemenea nici reasiguratorii nu prea sunt dispusi sa le preia, nefiind obisnuiti", a mai comentat Fugaciu.

Comisioanele incasate de la reasiguratori pentru primele cedate au fost in 2004 de 38,8 milioane de euro (1.573 miliarde de lei). Fata de cele 34 de milioane de euro (1.278 de miliarde de euro) incasate in exercitiul financiar anterior, cresterea a fost, in 2004, de peste 14% in euro (23% in lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO