Bănci și Asigurări

CEO Euler Hermes: Cererea de asigurari de credit a crescut cu 50% in octombrie

CEO Euler Hermes: Cererea de asigurari de credit a crescut cu 50% in octombrie

Cristina Rusuleanu,directorul general al Euler Hermes: Daca anul trecut am avut o rata a daunei de 20%, anul acesta preconizam ca vom ajunge la 60%. Este o crestere foarte mare, cauzata de aceasta situatie de criza care a iesit acum la suprafata, iar lucrurile s-au acutizat in septembrie si octombrie.

05.11.2008, 17:49 224

Cererea de asigurari de credit comercial, polite cumparate de companii pentru a-si acoperi riscul de neplata al partenerilor de afaceri, a crescut semnificativ in octombrie, companiile cautand astfel modalitati de a se proteja de inmultirea falimentelor din ultima perioada.

"Luna octombrie a fost foarte agitata, iar solicitarile de asigurari de credite au crescut cu 50% fata de alte luni. Nu este o simpla coincidenta, are legatura directa cu ceea ce se intampla in lume si la noi. Sunt multe companii care abia acum isi dau seama de necesitatea unei polite, cand deja au probleme cu intazieri la plata din partea clientilor, din cauza de insolventa", a declarat Cristina Rusuleanu, directorul general al companiei de asigurari de credit Euler Hermes, intr-un interviu acordat ZF.
Euler Hermes face parte din grupul german Allianz si este liderul mondial in domeniul asigurarilor de credit comercial. Compania este prezenta pe piata locala printr-o sucursala, deschisa in urma cu cateva luni. Pana la deschiderea sucursalei, asiguratorul a emis polite de asigurare de credit prin intermediul Allianz-Tiriac.
Rusuleanu spune ca, din cauza crizei financiare care a ajuns si in Romania, procedura de analiza a clientilor care solicita asigurari de credit s-a schimbat. "Pana acum, analizam numai clientii debitori mari ai companiei care solicitau o asigurare. Acum analizam cat mai multi clienti posibil, nu doar cei mai mari, pentru ca riscul mare de neplata este la companiile medii si mici. Cele mari au puterea financiara necesara pentru a rezista crizei. Aceasta schimbare a procedurii de analiza este mai buna atat pentru noi, cat si pentru client", sustine directorul general al Euler Hermes.
O astfel de analiza, spune ea, dureaza de la o zi pana la o saptamana pentru companiile locale, iar pentru cele de pe piete straine poate dura mai mult. De obicei, asiguratorul nu refuza nicio companie care solicita o polita, dar celor care au clienti cu risc ridicat de neplata le ofera o suma asigurata mai mica.
"Nu refuzam sa asiguram niciun domeniu, dar analiza de bonitate face diferenta. Una este sa analizezi o companie din farma, care va rezista crizei, pentru ca oamenii nu vor renunta la medicamente, si alta este sa analizezi o companie de constructii, pentru ca se asteapta in mod clar un regres pe piata imobiliara si cel putin pana in primavara anului viitor lucrurile nu se vor misca aici. Evident nu mai putem aproba aceleasi linii de credit ca in urma cu un an."
Rusuleanu da exemplul unei companii de constructii care a solicitat recent o asigurare de credit si careia i-a fost asigurata 50-60% din valoarea expunerii pe debitori, cum ar fi clientii, in conditiile in care in urma cu un an compania i-ar fi asigurat 75% din expunere. Aceasta inseamna ca daca firma de constructii are de incasat creante de 100.000 de euro, asiguratorul acopera riscul de neplata pentru 50.000-60.000 de euro, fata de 75.000 de euro in urma cu un an. Directorul general al Euler Hermes spune ca cele mai multe solicitari pentru incheierea unei asigurari vin din partea companiilor de constructii. "Sunt insa si multe solicitari de la firme din alte domenii, cum ar fi farma, FMCG, transport sau petrol. Interesant este ca pana acum nu am avut nicio solicitare de la firme de turism, ceea ce ma face sa cred ca agentiile isi incaseaza la timp banii."
Rusuleanu considera ca cele mai expuse riscului de neplata din partea clientilor sunt companiile care vand bunuri, deoarece aceasta activitate implica sume mari, spre deosebire de firmele care presteaza servicii.
De obicei, asiguratorul asigura intregul portofoliu de debitori al clientului sau, riscul fiind astfel dispersat. Daca o firma are activitati atat pe piata locala, cat si pe piete straine, ea poate alege sa isi asigure doar clientii de pe o singura piata. Acelasi lucru il pot face si companiile care practica mai multe activitati si care pot asigura doar una din acestea.
Odata cu cresterea cererii de polite de asigurare de credit va creste si numarul daunelor, estimeaza Rusuleanu. "Daca anul trecut am avut o rata a daunei de 20%, anul acesta preconizam ca vom ajunge la 60%. Este o crestere foarte mare, cauzata de aceasta situatie de criza care a iesit acum la suprafata, iar lucrurile s-au acutizat in septembrie si octombrie."
Sefa Euler Hermes spune insa ca o rata a daunei de 60% nu depaseste cu mult valoarea normala, de 30-40%, care se inregistreaza pe aceasta clasa de asigurari, iar rata de anul trecut, de 20%, era sub un nivel obisnuit. "Primul pas pe care il fac asiguratii nostri atunci cand inregistreaza o intarziere la plata a unui debitor este sa ne notifice, dar aceasta intarziere nu intotdeauna se transforma in dauna, pentru ca banii pot fi recuperati partial sau total. Din totalul notificarilor pe care le-am primit in ultimul an, lunile septembrie si octombrie au concentrat jumatate, iar falimentele s-au inmultit in ultimele luni."
Cea mai mare parte din aceste falimente a avut loc in constructii, spune Rusuleanu. Ea considera ca vor putea supravietui crizei doar firmele de constructii care au resurse proprii, iar cele care depind de finantarile de la banci nu au nicio sansa. Sefa Euler Hermes estimeaza o dublare a numarului de companii din portofoliul sau in 2009. "Sunt convinsa ca vor fi foarte cautate asigurarile de credit, dar evident ca ramane intrebarea cum va reusi fiecare director sa isi bugeteze costul acestei asigurari, in conditiile in care cash-flow-ul si profiturile sunt in scadere."
In prezent, politele incheiate de Euler Hermes au preturi intre 5.000 si 100.000 de euro, in functie de cifra de afaceri a clientului si de alti factori. Expunerea sucursalei Euler Hermes pe piata locala este acum de peste 300 de milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO