Bănci și Asigurări

Cheltuielile de capital – o cădere de 29% în primele şapte luni ale anului

Cheltuielile de capital – o cădere de 29% în primele...

Autor: Iulian Anghel

25.08.2014, 20:07 150

Cheltuielile de capital (investiţiile din bugetul de stat) au scăzut în primele şapte luni ale anului cu 29%, comparativ cu perioada similară a lui 2013. Mai mult, cheltuielile aferente programelor cu finanţare europeană s-au redus la jumătate (48,6%), în vreme ce în buget au intrat cu 10% mai puţini bani de la UE, în perioada menţionată, faţă de anul precedent.

Cheltuielile de capital s-au redus cu 2,4 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, până la  5,9 miliarde de lei, iar cheltuielile aferente programelor cu finanţare europeană au scăzut cu 242 de milioane de lei, până la 256 de milioane de lei. În bugetul consolidat au intrat 3,4 mld lei de la UE, cu  400 de milioane de lei mai puţin ca anul trecut.

Aceste fapte explică de ce România a intrat în recesiune tehnică.

Veniturile statului au crescut la şapte luni cu doar 4,1% faţă de anul trecut, şi, deci, sunt sub program întrucât bugetul este făcut pe un calcul ce prevede creşterea veniturilor cu 8%. Cheltuielile au scăzut însă cu 0,2%, iar deficitul s-a redus la 0,2% din PIB, faţă de 0,5% din PIB la sfârşitul lui iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO