Bănci și Asigurări

Cinci întrebări despre fuziunea Alpha-Bancpost: cine va conduce, ce va fi cu angajaţii, reţeaua, clienţii şi ce influenţă va avea în sistemul bancar ?

Sergiu Oprescu

Întrebările fuziunii Alpha-Eurobank

Autor: Voican Razvan

30.08.2011, 00:07 5247

Cine va conduce noua bancă?

Banca-mamă a noii structuri va avea doi şefi executivi, însă o asemenea variantă nu va fi posibilă în România, astfel că numai unul dintre cei doi CEO actuali - Peter Weiss de la Bancpost sau Sergiu Oprescu (foto) de la Alpha - va putea rămâne pe postul de preşedinte executiv. Este greu de crezut că unul dintre cei doi ar accepta o poziţie inferioară. Weiss este proaspăt instalat la conducerea Bancpost la începutul anului şi tocmai începuse un proiect de relansare a băncii. El nu a ezitat să preia mandatul dificil de şef al Bancpost, declarându-se atras profesional de provocările acestui proiect. El este un bancher respectat pe piaţa locală în zona de corporate şi bine privit la BNR.

Omologul său de la Alpha, Sergiu Oprescu, este mai tânăr, dar fără experienţa internaţională a lui Weiss. Provine dintr-o familie de bancheri, are în CV fosta Bancorex, unde s-a intersectat cu unul dintre cei mai respectaţi bancheri locali, Dan Pascariu, şi alături de care a participat la înfiinţarea Băncii Bucureşti, devenită Alpha Bank. Conduce Alpha Bank din 2007. Este unul dintre bancherii cei mai apropiaţi de BNR, astfel că pe parcursul crizei a beneficiat de sprijin.

În rest, structura de top management a Bancpost este "din fericire" incompletă, banca având un singur vicepreşedinte executiv - Kyriakos Xydis, pe retail - astfel că împărţirea poziţiilor din boardul executiv al viitoarei bănci nu va genera prea multe tensiuni. Cu excepţia prim-vicepreşedintelui Stere Farmache, în conducerea executivă a Alpha Bank nu există nume cu vizibilitate pe piaţă.

Ce se va întâmpla cu cei aproape 6.000 de angajaţi ai celor două bănci?

Ce va rămâne din reţeaua cumulată de peste 450 de unităţi?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO