Bănci și Asigurări

Cinci noi fonduri de pensii obligatorii au aparut pe piata

29.08.2007, 16:32 25

Inca cinci fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) au fost autorizate ieri de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), a anuntat institutia.
Impreuna cu cele cinci fonduri autorizate saptamana trecuta, numarul total al acestora a ajuns la 10.
Cele cinci fonduri autorizate astazi apartin administratorilor de pensii obligatorii OTP, BRD, AIG, Interamerican si Prima Pensie (slovenii de la Prva). Saptamana trecuta au primit unda verde fondurile Allianz-Tiriac Pensii Private, ING, Aviva, BT Aegon si Generali. In plus, inca doua prospecte au fost anterior autorizate de Comisie (ale Omniasig si BCR), acestea asteptand acum sa fie autorizate ca fonduri de pensii obligatorii.
Mircea Oancea, presedintele CSSPP, estimeaza ca numarul administratorilor care vor avea autorizat fondul de pensii inca de la start (programat oficial pe 17 septembrie) ar putea ajunge la 15, comparativ cu cele 10 fonduri deja autorizate. Practic, tot ce mai au de facut cei zece administratori care si-au vazut fondurile autorizate este sa isi pregateasca forta de vanzare pentru aprobarea de catre Comisie (procedura simpla), dupa care vor fi gata efectiv de startul programat pe 17 septembrie.
Pana la aceasta data, sunt interzise prin lege orice activitati de publicitate si marketing facute de administratori, la fel ca si semnarea oricaror acte de aderare. In perioada dintre 17 septembrie 2007 si 17 ianuarie 2008, toti salariatii sub 35 de ani vor fi obligati sa adere la unul dintre fondurile care vor exista pe piata. Cei care vor ramane fara optiune vor fi redistribuiti aleator, de catre un program informatic, intre fondurile existente, proportional cu numarul de clienti deja atrasi de acestea.
In acelasi timp, salariatii cu varsta cuprinsa intre 36 si 45 de ani au optiunea de a adera la un astfel de fond, dar ei au timp sa ia aceasta decizie oricand in urmatoarea perioada, pana vor atinge varsta limita de 45 de ani.
Recent, CSSPP a inceput si campania publica de informare a populatiei privind pensiile obligatorii. Campania va rula pe posturile publice de radio si televiziune, CSSPP fiind inca in negocieri (din cauza bugetului restrans) si cu cateva posturi private pentru difuzarea spoturilor. Componenta principala a campaniei va fi insa trimiterea prin posta de materiale informative pentru patru milioane de potentiali participanti.
La sistemul pensiilor obligatorii sunt asteptati sa adere, dupa cele patru luni, circa 2,5 milioane de salariati, adica toti cei sub 35 de ani si aproximativ jumatate din cei cu varsta cuprinsa intre 36 si 45 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO