Bănci și Asigurări

Cine este bancherul din spatele lui Nicuşor Dan

Cine este bancherul din spatele lui Nicuşor Dan

Autor: Cristian Hostiuc

06.06.2016, 11:24 51388

Nicuşor Dan şi USB – Uniunea pentru Salvarea Bucureştiului sunt surpriza alegerilor din Capitală având în vedere că au ieşit pe locul II înaintea PNL-ului, un partid care s-a burghezit după câştigarea alegerilor prezidenţiale de la finalul lui 2014.

Nicuşor Dan, un matematician care a preluat steagul lumii corporatiste din Bucureşti de patru ani, a ieşit pe locul doi la Primăria Generală a Capitalei, luând o treime din voturi, peste estimări.

Şeful de campanie electorală a lui Nicuşor Dan este Matei Păun, un bancher de investiţii pe care, în anii ’90 viaţa şi job-ul l-au adus la Moscova, acolo unde se puneau bazele noilor miliardari ruşi pe ruinele fostului imperiu sovietic.

Matei Păun, un obişnuit al plajei de la Vama Veche, şi-a făcut propria companie de investiţii în România la începutul anilor 2000, participând la câteva tranzacţii de achiziţii. El spera ca Bursa de la Bucureşti să devină un sport naţional, după procesul de privatizare în masă şi să ajungă principala sursă de finanţare pentru companiile româneşti.

Cum arată librăria Cărtureşti Carusel, deschisă în Centrul Vechi, într-o clădire a familiei de bancheri Chrissoveloni

Fondator al BAC România şi BAC Belarus, Matei Păun a locuit în Germania, Belgia şi Statele Unite. BAC este o bancă de investiţii regională cu birouri la Belgrad, Sofia, Bucureşti şi Minsk. 

În perioada de pionieriat a Bursei de Valori Bucur1eşti el a fost director general al firmei Regent European Securities, o companie deţinută de un grup financiar britanic care avea plasamente în fostul spaţiu sovietic şi Europa de Est, inclusiv în România. Fondul s-a retras din zonă după criza din Rusia, unde a suferit pierderi importante, inclusiv din România. 

Matei Păun a lucrat pentru Firebird Management, un fond de investiţii american care a avut plasamente în ţările fost-sovietice şi în România. Firebird a avut acţiuni la Rompetrol. Firebird este primul fond de investiţii american care a făcut plasamente în fostul spaţiu sovietic. La vremea respectivă Matei Păun locuia la New York, dar călătorea frecvent la Moscova, Kiev şi Ţările Baltice. 

El este, conform site-ului BAC, licenţiat în Relaţii Internaţionale la Trinity College din Statele Unite.

În anii 2000 a fost unul dintre cofondatorii HTI, un broker în vogă de la Bucureşti, alături de Daniel Ţepeş. Ţepeş a reuşit să vândă HTI în 2007 către banca de investiţii americană Morgan Stanley, tranzacţie foarte bună pentru ei, dar proastă pentru americani. Matei Păun nu a participat la această tranzacţie. 

Surpriza anului în turism: Unde puteţi călători cu Lidl şi la ce preţuri. Galerie FOTO

În criză, BAC a participat la mai multe restructurări şi vânzări de companii româneşti. Anul trecut BAC a intermediat finanţări pentru România din partea Băncii Internaţionale de Investiţii, un fel de BERD al zonei estice. Această bancă,  cu acţionari la nivel de stat - România, Ungaria, Slovacia, Cehia şi Bulgaria, cu sediul în Rusia, a negociat mai multe împrumuturi pentru piaţa românească. Această bancă a vândut obligaţiuni în lei, intermediate de Banca Transilvania.

Nicuşor Dan a declarat că l-a cunoscut pe Matei Păun prin intermediul unor prieteni. 

Cum arată rusoaica de 23 de ani care a renunţat la cariera de economist pentru a ajunge cea mai frumoasă stewardesă din Rusia

 

Matei Păun, BAC Investment: Am intermediat o finanţare de 15 mil. euro pentru Romcab de la BII

Producătorul de cabluri electrice Romcab a obţinut o finanţare de 15 de milioane de euro de la Banca Internaţională de Investiţii, operaţiunea fiind intermediată de BAC Investment, care are un parteneriat de peste doi ani cu această bancă.

 
„Săptămâna trecută a fost semnată o fi­nan­­ţare de la Banca Internaţională de In­vestiţii de 15 de milioane de euro pentru Romcab. Este a doua finan­ţa­re de acest tip de care ne-am ocupat în Ro­mânia. Prima a fost făcută de BT Leasing, care a obţinut o finanţare de la această bancă în valoare de 10 milioane de euro“, a spus Ma­tei Păun, managing partner la BAC Investment.
 
Banca Internaţională pentru Investiţii, cu sediul la Moscova, investeşte doar în cele nouă state membre ale sale: România, Slovacia, Mon­golia, Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Viet­nam şi Rusia.
 
Anul trecut banca a acordat finanţări de circa 150 de milioane de euro şi intenţionează să investească aproximativ 100 de mil. euro în acest an. Fondată în 1970, banca are fonduri proprii în valoare de 374  mil. euro.
 
Jumătate din banii împrumutaţi de Rom­cab sunt destinaţi investiţiilor şi-i jumătate finanţării capitalului de lucru, potrivit lui Păun.
 
„Finanţarea destinată investiţiilor este contractată pe şapte ani şi va permite companiei să facă un salt important“, mai spune acesta. Romcab Târgu-Mureş, companie controlată de omul de afaceri Zoltan Prosszer, produce cabluri pentru industria auto, construcţii şi pentru infrastructura de comunicaţii.
 
Romcab a avut anul  trecut afaceri de 653 milioane de lei, în creştere cu 40% faţă de anul anterior, şi un profit de 32 milioane de lei.
 
Bac Investment colaborează cu Banca Internaţională de Investiţii de peste doi ani şi a intermediat până acum finanţări de circa 65 de milioane de euro, incluzând două finanţări în Bulgaria.
 
„Având în vedere că această bancă nu este o entitate reglementată de BNR, abordarea este mai flexibilă. Procesul de aprobare este mai uşor, timpul este mai scurt. Pentru o companie care se află în discuţii de câteva luni cu băncile acest lucru contează. Spre exemplu, la Romcab procesul de aprobare a durat mai puţin de o lună, circa 2-3 săptămâni. Toto­dată, condiţiile privind garanţiile sunt mai flexibile. Costul nu este marele avantaj“, a mai spus Păun.
 
 

Este un moment ideal pentru companii să vină la bursă în special datorită listărilor făcute în anii anteriori de firmele de stat, a spus Matei Păun, Managing Partner, BAC Investments, la ZF TOP TRANZACTII.

"Cred că odată ce incepem sa ne obisnuim cu un context in care piata de capital nu inseamna decat volume mici, in contextul in care nimeni nu face emisii de obligatiuni , este o directie benefica. Lumea incepe sa se schimbe si volumele pe care le gasim in piata sunt niste volume contextuale"
 
Alte declaratii: 

Contextul s-a schimbat in sensul in care exista peste 20 de mil de euro in fonduri care sunt „disperate” sa investeasca in alte instrumente de pe piata de capital, dar in momentul de fata sunt peste 90% in obligatiuni de stat. Cred incepem sa constientizam ca piata s-a schimbat.

Lucrurile s-au schimbat si trebuie sa recunoastem acest lucru sau vom pierde trenul.

Contextul legal s-a schimbat, avem un mediu mult mai deschis si o bursa, la nivel de oameni si capacitati interne, foarte entuziasmata, care doreste sa vada o piata care se dezvolta cat mai mult.

Avem acest context macroeconomic prin care BCE creeaza un ban foarte „ieftin” care ne permite sa ne ancoram la un alt nivel de randament si de pret si avem peste 20 de miliarde care cauta si asteapta investitii alternative, adica altele decat obligatiuni de stat.

 

IN Romania nu s-au listat mai multe firma mari din cauza ca nu exista, in comparative cu alte state dezvoltate, un ecosistem de advisers priceputi pe acest domeniu.

Daca ne uitam la principalele banci care au brokerii lor, aceste departamente sunt minore. S-au multumit sa li se ceara oferte pentru IPO la firme de stat si nu exista abordarea pe care o gasim in alte tari, de investment banking.  Bancile au abordare mai degraba de trader nu de investment banking, care  presupune o perspectiva mai lunga. Aceasta lipsa de oameni focusati pe aceasta activitate a contribuit la lipsa de educare a pietei.

In Polonia s-a reusit acest lucru.

Sunt convins ca in decursul timpului vor aparea oameni care sa se focuseze pe aceasta activitate. Brokerii nu au o capacitatea analitica prin care saabordeze o firma sau un fond care sa se listeze.

Initiative cu aero este interesanta pentru ca se pune accent pe un adviser.Au avut un rol important in a atrage firmele care vor intermedia cererilesi in a atrage investitorii.

Bani exista, cererea exista, administratorii de fond asteapta cu bratele deschise emitenti in care sa investeasca. Bursa este pregatita ca si vehicul, au tehnologia, au modelul tot ce le trebuie.

In ultimul rand, ASF-ul nu il putem compara cu CNVM_ul de acum 10 ani. In momentul de fata putem sta de vorba cu niste oameni care se inteleg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO