Bănci și Asigurări

Cine s-a împrumutat în franci în 2006 pentru a-şi cumpăra casă a ieşit mai ieftin

Cine s-a împrumutat în franci în 2006 pentru a-şi cumpăra casă a ieşit mai ieftin

Autor: Liviu Chiru

10.03.2011, 23:58 462

Luând în calcul variantelepentru un credit de 60.000 de euro (care ar fi însemnat 95.500 defranci elveţieni la cursul de la sfârşitul anului 2006), pe 30 deani, chiar cu condiţii similare de dobândă, balanţa înclină înfavoarea francului.

Astfel,la o dobândă nominală egală în primul an de 5,5% pe an, iarulterior calculată în funcţie de indicatorii de referinţă de pepieţele financiare - Libor pentru franc la şase luni şi respectivEuribor la şase luni pentru euro - plus o marjă egală de 4,5 puncteprocentuale, ratele la un credit în franci ar fi totalizat 98.700de lei până în prezent (transformarea a fost făcută la cursul BNRdin ultima zi a fiecărei luni). La creditul în euro totalul ratelorsare uşor de echivalentul a 100.000 de lei.

"În celemai multe situaţii costul total al unui credit în franci elveţieniluat în 2006- 2007 este încă mai mic decât costul total al unuicredit echivalent luat în euro", spune Anca Bidian, CEO al KiwiFinance, cel mai mare broker local de credite.

Aprecierea francului elveţian din ultimul ana dat mari dureri de cap celor care au ales această variantă deîmprumut. În cele mai multe cazuri varianta creditului în francielveţieni a fost aleasă de cei care doreau să achiziţioneze unimobil şi urmăreau să împrumute o sumă cât mai mare. Dobânzilenominale mici i-au ajutat atunci, însă cei care s-au îndatoratputernic (băncile acceptau ca rata să reprezinte până la 70% dinsalariu) sunt acum sufocaţi.

Din 2008şi până în prezent leul a pierdut peste 40% în faţa francului, carea atins în decembrie maxime istorice, la 3,4 lei pentru un franc.Acum cursul a coborât în apropierea nivelului de 3,2lei/franc.

Graficularată că în ultimii doi ani, ratele la un credit în franci au fostmai mari, exprimate în lei, decât la un credit în euro. Creditul înfranci a adus economii doar în 2007 şi 2008, care au compensat însăpână acum ratele mai mari plătite începând din 2009. Diferenţa derată între cele două variante a fost relativ mică până în toamnatrecută, când a apărut o decuplare.

Acestaeste "momentul adevărului" pentru cei care au mizat pe franc.Întrebarea este dacă rămân pe franc, asumându-şi riscul să sufereîn continuare din cauza cursului, sau trec pe un credit îneuro.

"Dacăvorbim în acest moment de refinanţarea unui credit în francielveţieni cu unul în euro, clienţii pot găsi soluţii în piaţă deoptimizare a ratei, cu condiţia să îşi asume creşterea soldului dincauza diferenţei de curs valutar euro-franc elveţian", subliniazăBidian.

Presupunând că la creditul în franci s-ar firambursat în acest răstimp 15.500 de franci, soldul rămas ar fi de80.000 de franci. La cursul actual, aceasta înseamnă însă peste61.000 de euro, adică mai mult decât suma împrumutată iniţial înechivalent euro. Aceasta deoarece cursul francului faţă de euro s-aîntărit de la 1,6 franci/euro la sfârşitul lui 2006 la mai puţin de1,3 franci/euro în prezent. Media istorică a cursului este de 1,5franci pentru un euro.

Calculelesunt însă complicate. În acest moment francul se află aproape demaximele istorice, iar mişcarea normală ar fi dedepreciere.

Dobândala euro va creşte, francul se va deprecia. Dar suficient derepede?

"Credemcă poate începe corecţia pentru cursul euro/franc, iar nivelul de1,35 franci pentru un euro este ţinta noastră pentru următoarele 12luni", comentează analiştii ING Bank de la Londra. Ei au anticipatcorect în urmă cu un an că francul se va întări până la un nivel de1,25 franci/euro. Totuşi, chiar şi în acest scenariu, franculrămâne considerabil mai puternic faţă de nivelurile la care se aflaîn 2006 şi chiar la începutul lui 2009, de 1,48franci/euro.

Motivulindicat de analiştii ING pentru prognoza lor este perspectivareapariţiei unui diferenţial de dobândă consistent între franculelveţian şi euro.

ÎnElveţia inflaţia rămâne invizibilă, la 0,3%, ceea ce înseamnă că nuexistă motive nici pentru creşterea dobânzilor, iar indicatorulLibor pentru franc la trei luni este stabil la 0,17% pe an dinaugust anul trecut.

"BancaCentrală a Elveţiei vede inflaţia accelerând spre 2% în următoriidoi ani, ceea ce înseamnă că şi indicatorul Libor la trei luni vaurca la un moment dat. Nu ne aşteptăm însă ca aceasta să seîntâmple înainte de sfârşitul anului", spun analiştiiING.

Situaţiaeste însă diferită în zona euro, unde inflaţia a urcat deja la2,4%, peste nivelul agreat de Banca Centrală Europeană (BCE), de2%. În aceste condiţii, analiştii se aşteaptă ca BCE să majorezedobânda de la minimul istoric de 1%, iar aceste temeri au împinsdeja indicatorul Euribor la trei luni la 1,17% pe an, nivel aproapedublu faţă de cel la care se afla în vara anului trecut.Majoritatea analiştilor mizează acum că BCE va opera trei majorăriale dobânzii-cheie la euro anul acesta, ducând-o la 1,75% pe an.Aceasta înseamnă că şi indicatorul Euribor la trei luni se vaapropia de pragul de 2% pe an.

În cazulcreditului luat în considerare, de 60.000 de euro (95.500 defranci), presupunând că Libor pentru franc se va menţine la 0,2%anul acesta, iar Euribor ar urca la 1,5%, cursul de schimb artrebui să treacă de 1,37 franci/euro pentru ca varianta finanţăriiîn monedă elveţiană să aducă din nou economii de costuri. La ovaloare a indicatorului Euribor de 2% pe an, pragul de curs coboarăla 1,3 franci/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO