Bănci și Asigurări

Cititorii ZF: Dacă 4% sunt costuri administrative, soluţia e restructurarea băncilor

Autor: Voican Razvan

25.10.2010, 23:35 32

Dacă băncile includ în calculul dobânzii la creditele de retailîn euro costuri administrative de 4%, aşa cum afirmă Steven vanGroningen, preşedintele Raiffeisen Bank, înseamnă că o pârghieimportantă de reducere a costului creditelor este restructurareabăncilor pentru reducerea cheltuielilor administrative, considerămai mulţi cititori ai ZF. Într-o opinie publicată în ediţia deieri, Van Groningen susţine că în 2009 marja de dobândă pornea dela costuri administrative de nu mai puţin de 4%, la care se adăugacostul cu rezerva minimă obligatorie de 1% şi costul de risc de2,1%.

"De unde apare un cost administrativ de 4% pentru Europa de Estcând în Europa de Vest dobânda totală este apropiată de aceastăvaloare, deşi include toate costurile prezentate în articol,inclusiv cele administrative. În principiu, dacă pentru zonanoastră costurile de risc ar fi de aşteptat să fie mai mari, înacelaşi timp costurile administrative ar trebui să fie mai micidecât în Vest", afirmă un cititor pe www.zf.ro.

Potrivit unei alte opinii, băncile ar trebui să-şi închidă dinsutele de sedii cu doi-trei angajaţi deschise "ca ciupercile dupăploaie în perioada în care se dădeau credite cu buletinul pentru aface profit". În ultimul an, numărul unităţilor bancare a scăzut cu4%, iar cel al angajaţilor cu 3%, restructurarea fiind mult maimodestă decât în alte sectoare economice.

"Costul de administrare a unui credit este de 4% numai pentru căacesta trebuie să suporte existenţa unei birocraţii care nu maieste susţinută de acordarea de credite noi. Nu văd ce fel deadministrare necesită un credit de 50.000 de euro care ar costa2.000 euro de pe an. În acest caz eficienţa sistemului bancar parea fi mai slabă chiar decât cea a funcţionarilor din sistemul destat", comentează un alt cititor. Lucian Croitoru, consilier alguvernatorului BNR, afirma recent că diferenţa foarte mare dintredobânzile la credite şi cele la depozite indică o eficienţă scăzutăa sectorului bancar românesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO