Bănci și Asigurări

Companiile de leasing iau din ce in ce mai mult in calcul finantarile pentru imobile

27.03.2007, 15:05 18

Ponderea leasingului imobiliar in portofoliul companiilor locale de leasing a inceput sa creasca din ce in ce mai mult in ultima perioada pe masura ce tot mai multe dintre acestea se orienteaza catre acest segment de piata.
Daca in 2003 leasingul imobiliar reprezenta doar 1% din totalul pietei, pe primele noua luni ale anului trecut ajunsese la aproape 8% din piata, potrivit estimarilor Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB), adica la aproape 50 mil. euro.
Romstal Leasing, de pilda, companie preluata anul trecut de grupul financiar KBC, explica cresterea de 95% a finantarilor acordate in 2006, pana la 139,2 mil. euro, ca pe o consecinta a deschiderii pentru finantarea unei game largi de bunuri, inclusiv terenuri, imobile cu destinatie comerciala sau rezidentiala si acoperirea la nivel national. Lansat in martie 2006, leasingul imobiliar a avut o pondere de 6% din totalul finantarilor companiei, fiind incheiate 48 de contracte in valoare totala de 9,5 mil. euro.
Septimiu Postelnicu, directorul general al Unicredit Leasing Corporation, compania rezultata in urma fuziunii dintre HVB Leasing si UniCredit Leasing, declara la inceputul acestui an ca leasingul imobiliar este un segment la care se asteapta in fiecare an mai mult si anul acesta si-au planificat cresterea acestui segment si intrarea si in zona de leasing imobiliar rezidential. Unicredit Leasing Corporation a acordat anul trecut finantari in valoare de 400 mil. euro, din care leasingul imobiliar reprezenta circa 7%.
BCR Leasing, societate de leasing financiar detinuta de grupul BCR care a finantat anul trecut bunuri in valoare de 295 mil. euro, a anuntat ca in 2007 intentioneaza sa lanseze produse noi, mai ales pe zona imobiliara corporate si rezidential, cu apetit si capacitate de sustinere a unor proiecte mari sau complexe.
Una dintre companiile care au remarcat potentialul leasingului imobiliar este Credit Europe International Leasing, parte a grupului financiar Credit Europe, companie ce a finantat anul trecut contracte in valoare de 120 mil. euro. Orientarea companiei catre leasing imobiliar a fost unul dintre factorii care au determinat cresterea de 160% a finantarilor Credit Europe International Leasing in 2006.
O alta societate de leasing detinuta de o banca si care a inregistrat anul trecut o crestere puternica a finantarilor ca urmare a influentei partiale a orientarii catre leaisng imobiliar este Egnatia Leasing. Divizia de leasing a Egnatia Bank a incheiat anul trecut aproape 2.400 de contracte in valoare totala de circa 93 mil. euro, triplu fata de nivelul de 28 mil. euro din 2005.
Potentialul pietei leasingului din Romania a atras si unii investitori pentru care leasingul imobiliar ocupa un loc important in portofoliul lor. Un exemplu in acest sens este Fortis Lease, divizia de leasing a grupului financiar belgian Fortis, care a achizitionat anul trecut firma Global Finance &Leasing, companie in al carui portofoliu leasingul imobiliar reprezinta 32%. Fortis Lease nu intentioneaza sa pastreze aceleasi proportii si in Romania, incercand sa se adapteze cerintelor pietei.
Dupa ce au remarcat potentialul de crestere al pietei imobilare si implicit al leasingului pe acest segment, grecii de la Piraeus Leasing au decis sa puna accent pe aceste produse, care au reprezentat anul trecut 10% din finantarile de 110 milioane de euro realizate de companie in 2006.
Potentialul leasingului imobiliar i-a atras nu numai pe marii jucatori din leasing, dar si pe cei mai mici, iar una dintre aceste companii este Express Leasing. Dupa ce anul trecut a finantat contracte in valoare de 3,5 mil. euro, Express Leasing asteapta in acest an un nivel asemanator al finantarilor numai din leasing imobiliar, dupa ce a lansat acest nou produs la inceputul acestui an.

Finantarile imobiliare atrag si bancherii
Zona finantarilor imobiliare este tot mai atractiva si pentru bancheri. Printre cei mai activi pe zona de real-estate au fost cei de la HVB-Tiriac Bank, care au ajuns la finantari de 600 de milioane de euro sau Alpha Bank. Mai recent, jucatori de talie mare, precum ING Bank dar si de talie mai mica - Egnatia Bank- au anuntat ca se vor implica in finantari de proiecte. Olandezii de la ING erau deja prezenti in aceasta zona printr-o companie de leasing si una de dezvoltari de proiecte, insa banca urmareste sa se implice si direct. Grecii de la Egnatia fie vor actiona direct, fie prin participari la capital, prin intermediul unor vehicule financiare speciale ale grupului, inregistrate in Grecia. Inclusiv BCR, cel mai mare jucator din sistemul bancar, are obiectiv stabilit de actionarul majoritar - Erste Bank- sa lupte agresiv pe zona finantarilor imobiliare.
Scepticii subliniaza ca finantarile in acest domeniu sunt tot mai riscante, in conditiile in care perioada lunga de crestere rapida a preturilor nu poate fi urmata decat de o scadere. Totusi, bancherii nu pot sa stea deoparte de aceasta piata cu un potential ridicat, mai ales ca probabilitatea unor corectii de preturi pentru constructiile noi este limitata. In conditiile in care piata Capitalei pare sa se apropie de saturatie in privinta spatiilor comerciale sau de birouri, bancherii incep deja sa se orienteze catre dezvoltarea de proiecte in alte localitati cu potential din tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO