Bănci și Asigurări

Companiile europene vor intra direct pe piata RCA

20.07.2004, 00:00 10



Comisia de Supraveghere a Asiguarilor prezinta in aceasta saptamana, si la Bucuresti si la Bruxelles, modificarile legislative adoptate pentru conformarea cu acquis-ul comunitar, astfel incat sa poata fi incheiate negocierile de aderare privind asigurarile.  Asigurarile sunt incluse in capitolul Liberalizarea serviciilor financiare, unul dintre cele sase capitole care nu au fost inca inchise.



"Chiar astazi (n.red. - ieri) o echipa a CSA s-a intalnit la Bruxelles cu reprezentantii Comisiei Europene, care au apreciat ca legislatia este completa. Singurele modificari care mai trebuie facute sunt legate de posibilitatea societatilor straine de a vinde asigurari obligatorii in Romania (RCA - n.red) si definirea separata a termenilor pentru societatile de intermediere in asigurari.", a spus Nicolae Crisan, presedintele CSA.



Modificarile vor fi facute in Parlament, noile reglementari la Legea 32/2000 a asigurarilor fiind adoptate deja de catre Guvern.



In paralel cu intalnirea de la Bruxelles a echipei tehnice a CSA, in aceasta saptamana sunt prezenti la Bucuresti trei reprezentanti ai Comisiei Europene, care vor avea discutii la CSA, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania si cu companii de asigurare.



Legislatia din asigurari va arata cu totul altfel ca urmare a negocierilor pentru aderarea Romaniei la UE. Cea mai importanta prevedere este posibilitatea companiilor straine de a deschide birouri in Romania prin care sa vanda asigurari fara sa fie nevoite sa investeasca intr-o filiala separata. Aceasta va conduce la cresterea competitiei, mai ales in noile conditii - prin care si asigurarile obligatorii de raspundere civila auto vor putea fi vandute de catre companiile straine in mod direct.



sorin.pislaru@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO