Bănci și Asigurări

Conducerea si personalul calificat, punctele forte pentru bancile care vor sa creasca

13.01.2004, 00:00 51



Calitatea managementului, personalul calificat, tehnologia si capitalurile proprii constituie si vor constitui cel mai important avantaj competitiv al jucatorilor din sistemul bancar romanesc, potrivit unui sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).



La sondajul realizat de BNR au fost primite 46 de raspunsuri din care 22 din partea bancilor, 20 din cadrul bancii centrale, doua din partea firmelor de consultanta si cate unul din partea bancilor de investitii care opereaza in Romania si a reprezentantelor in Romania a bancilor comerciale internationale.



Repondentii au sugerat si alti factori care ar putea contribui la cresterea competitivitatii in sistemul bancar dintre care brand-ul, credibilitatea, calitatea auditului intern, strategia de afaceri, cercetarea si dezvoltarea, actionarii, marketing-ul si activitatea de relatii publice.



Din punct de vedere al factorilor care isi vor pune amprenta asupra evolutiei sistemului bancar, privatizarea este considerata in prezent ca fiind factorul cu cea mai mare influenta asupra sistemului bancar, in timp ce pe termen mediu prima pozitie revine achizitiilor si fuziunilor.



Potrivit raportului, riscul de dobanda si mai ales riscul valutar sunt principalele riscuri cu care se confrunta sistemul bancar romanesc .



Comparativ cu un studiu similar realizat de BNR in 2002, riscul valutar a urcat rapid in topul celor mai de temut 10 riscuri care ar putea avea un impact negativ asupra sistemului bancar in viitor - ocupand un loc patru - ,an timp de riscul de dobanda a urcat si el doua pozitii situandu-se pe locul trei.



Riscul de credit, riscul dominantei pe piata, dar si riscul de concentare sunt urmatoarele riscuri de temut care ar putea avea in perioada urmatoare un impact negativ asupra sistemului bancar.



In acest context, 48% din raspunsuri indica faptul ca sistemul bancar este pregatit doar moderat pentru a face fata acestor riscuri, 44% considera ca este pregatit bine si doar 4% - foarte bine.



Cea mai mare parte a participantilor la sondajul realizat de banca centrala - 59% - apreciaza ca,pe termen mediu, numarul bancilor din sistemul bancar se va reduce. 24% considera insa ca vor fi mai multe , si doar 13% merg pe acelasi numar de banci la sfarsitul lui 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO