Bănci și Asigurări

Consiliul director al OTP Bank a aprobat cumpararea unei banci

20.04.2004, 00:00 33



Consiliul director al bancii OTP, cea mai mare institutie financiara din Ungaria, a aprobat un proiect privind achizitia unei banci din Romania si a autorizat conducerea sa demareze negocierile finale, transmite Dow Jones Newswires, care citeaza agentia MTI.



Pe piata bancara de la Bucuresti exista de mai multe luni informatii ca banca ungara este in discutii avansate pentru preluarea RoBank, banca de care la un moment dat au mai fost intereste si grupul elen Piraeus Bank, fondul de investitii olandez FMO si doua societati de investitii.



Presedintele si directorul executiv al OTP, Sandor Csanyi, declara la sfarsitul lunii martie, citat de agentia de presa Interfax, ca banca ungara a finalizat procesul de due dilligence la RoBank si are "mari sanse" sa fie selectata pentru a achizitiona institutia bancara din Romania



Potrivit declaratiilor lui Csanyi de la vremea respectiva, OTP intentioneaza sa dezvolte, pe termen scurt, reteaua RoBank de la 12 la 150 de sucursale.



Tranzactia, daca se va incheia, este estimata la 25-30 milioane de euro. Vanzarea RoBank ar putea reprezenta tranzactia anului pe piata bancara romaneasca in conditiile in care la orizont nu se mai intrezareste nimic. Jucatorii asteptau pentru anul acesta si finalizarea vanzarii Bancii tiriac, dar in ultimul moment actionarii au decis sa nu o mai vanda.



In 2002, OTP a esuat in incercarea de preluare a Bancii Comerciale Romane, dar conducerea institutiei ungare si-a pastrat interesul de a patrunde pe piata romaneasca, fie printr-o achizitie, fie prin lansarea unui proiect inceput de la zero. In 2000 ungurii au fost interesati chiar si de Banca Transilvania.



RoBank a obtinut anul trecut un profit net de 119 miliarde de lei, in scadere cu 36,4% fata de rezultatul raportat pentru 2002.



Balli Group Plc detine direct 36,5% din capitalul bancii si indirect, prin intermediul fostei societatii de asigurare Anglo-Romana, alte 15% din actiuni. Mustafa Bayraktar, cetatean turc, are o participatie de 45,5% din capital, in vreme ce Vahid Alaghband, cetatean britanic, detine 2%, iar Huseyin Bayraktar, cetatean turc - 1%. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO