Bănci și Asigurări

Consilium Advisors: Intermediem tranzactii de 200 de milioane de euro

Consilium Advisors: Intermediem tranzactii de 200 de milioane de euro

Click pentru imaginea marita

12.02.2008, 14:21 699

Consilium Advisors, o companie de consultanta financiara creata recent de trei fosti bancheri, si-a bugetat pentru primul an intermedierea de tranzactii de 200 de milioane de euro.
"Ca bancheri, am simtit ca exista pe piata o nevoie de consultanta personalizata pentru clientii corporate de mari dimensiuni si am ales sa exploatam aceasta
oportunitate", spune Florin Tat, partener in Consilium Advisors.
Inainte de a incepe aceasta afacere, Tat, 33 de ani, a coordonat departamentul de finantari corporate din Alpha Bank. Alti doi fosti bancheri, tot de la Alpha, sunt parteneri in cadrul echipei: Marian Urzica (39 de ani), fostul trezorier al bancii, si Bogdan Nichisoiu (28 de ani), fost relationship manager responsabil cu proiectele de finantare pe segmentul de real-estate si FMCG.
Pentru inceput, Consilium Advisors se va concentra pe zona de corporate finance, furnizand consultanta in structurarea finantarilor si elaborarea proiectelor, spune Marian Urzica, care la Alpha Bank a administrat ca trezorier lichiditati de peste trei miliarde de euro.
Inainte de a intra in consultanta, Urzica a condus Trezoreria Alpha Bank timp de zece ani, intre 1996 si 2007. La sfarsitul lui 2006, el a colaborat cu Merrill Lynch pe zona de private banking, petrecand o luna la una din sucursalele bancii din Statele Unite.
"Personalizam si mai mult serviciile pe care clientii mari la primesc in mod normal de la banca", explica Urzica. Consilium Advisor vizeaza in special companiile care se implica in tranzactii de peste doua milioane de euro.
In perioada urmatoare, Consilium Advisors va intra si pe servicii de consultanta pe segmentul finantarilor din fonduri structurale, iar ulterior pe partea de fuziuni si achizitii (M&A). Beneficiarii finantarilor comunitare trebuie sa realizeze un proiect de investitii si sa aduca un aport propriu, de minim 25%, care poate fi asigurat insa si prin credit bancar. De altfel, mai multe banci au ales sa se implice direct pe aceasta nisa, dezvoltand divizii interne specializate pe oferirea de consultanta pentru atragerea fondurilor structurale.
In prezent, cea mai mare parte a business-ului Consilium Advisors vine din segmentul proiectelor de finantari din real-estate, dar si din finantari de companii din sectorul energetic sau FMGC. Exista insa potential mare si pe partea de refinantare a unor credite contractate anterior. "Multe companii s-au grabit in trecut sa contracteze credite, iar acum simt nevoia sa isi restructureze finantarile", spune Urzica.
Pentru o companie, costul nu este neaparat cel mai relevant criteriu, structura finantarii fiind de asemenea importanta, pentru a nu se crea sincope de lichiditati. "Planificarea cash-flowului este foarte importanta. Spre exemplu dezvoltatorii imobiliari trebuie sa stabilieasca cu atentie ordinea in care sunt utilizate fondurile obtinute la vanzarea obiectivului realizat", subliniaza Bogdan Nichisoiu.
Pe termen mai lung, cei trei fosti bancheri intentioneaza sa dezvolte companii de factoring, dar si de brokeraj in domeniul de retail.
Piata de consultanta financiara pentru companiile mari este in plina dezvoltare. Pe langa jucatorii renumiti din Big Four (Pricewaterhouse Coopers, Ernst&Young, KPMG si Delloitte), tot mai multi bancheri cu experienta incep sa dezvolte afaceri pe cont propriu in acest domeniu.
In urma cu doi ani, un alt bancher cu experienta - Doru Lionachescu, fost director la Bancpost - a pus bazele casei de consultanta Capital Partners. Compania are in portofoliu acum servicii de consultanta pe partea de fuziuni si achizitii, real-estate si corporate finance.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO