♦ Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank: Procesul de consolidare a dat semne de accelerare. Anul trecut a fost destul de plin. Este clar că şi în Europa asistăm la acelaşi proces de consolidare. Mă uitam în Olanda că şi la ei procesul de consolidare în ultimii 10-15 ani a fost unul foarte accelerat, mai accelerat decât în România ♦ Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania: Sistemul bancar din România a fost un exemplu de consolidare în ultimii ani. Noi am avut un rol activ. Costul de operare care devine din ce în ce mai mare face ca această consolidare să aibă sens, dar costul de integrare sau fuziune tot este un factor important ♦ Sergiu Manea, CEO al BCR: Europa în următorii 3-5 ani va fi focalizată pe consolidări naţionale. Aceste consolidări vor fi organice sau inorganice. Cele organice vor însemna că anumiţi acţionari vor trebui să ia decizia de exit pentru că eu nu cred că în orice piaţă te-ai afla poţi să îţi permiţi să arzi capital chiar şi la un nivel foarte redus ♦ Mihaela Lupu, CEO al UniCredit Bank România: Eficienţa în contextul consolidării aş spune că ar trebui să fie dezideratul de bază. Din două bănci ineficiente nu cred că poate să rezulte o bancă eficientă. O contaminare pozitivă în sensul acesta când vorbim de consolidare trebuie să existe pentru că este vorba de mentalitatea de a conduce lucrurile în direcţia eficienţei.
Sistemul bancar s-a consolidat în ultimii ani, existând semne de accelerare, iar bancherii anticipează că acest proces va continua şi în perioada următoare având în vedere costurile de operare care devin mai mari, capitalurile necesare şi provocările care necesită investiţii pentru a putea ţine pasul cu dezvoltările tehnologice şi cu trendurile pieţei, după cum au susţinut ieri şefii unor bănci mari din România, prezenţi la conferinţa anuală BNR-ASE în care s-a discutat despre perspectivele privind dezvoltarea sectorului bancar românesc.
În deschiderea conferinţei anuale BNR-ASE, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a menţionat că accelerarea semnificativă a ritmului digitalizării activităţilor financiar-bancare aduce noi provocări şi pune la încercare modelele clasice de gândire din domeniul economic, monetar şi financiar.
„Parte a protocolului de colaborare semnat cu partenerii noştri din cadrul ASE, această ediţie abordează perspectivele sectorului bancar românesc într-o lume în continuă schimbare. Accelerarea semnificativă a ritmului digitalizării activităţilor financiar-bancare aduce noi provocări şi pune la încercare modelele clasice de gândire din domeniul economic, monetar şi financiar“, a spus Isărescu.