Bănci și Asigurări

Continua fluctuatiile cursului

19.05.2006, 00:00 16

Leul a pierdut ieri din nou teren in fata euro, dupa ce investitorii speculatori au generat un nou val de cumparari de valuta pe ansamblul pietelor emergente.

BNR a calculat un curs de 3,5351 lei pentru un euro, cu 3,39 bani mai mult decat in ziua precedenta. De asemenea, dolarul a castigat 4,82 bani, ajungand la 2,7635 lei, dupa ce a recuperat teren in fata euro pe pietele internationale.

"Ne asteptam sa vedem o depreciere mai mare a leului, pentru ca celelalte piete din regiune s-au miscat agresiv. Insa pe parcursul zilei ordinele de cumparare de valuta au alternat cu cele de vanzare, venind in valuri", a comentat un dealer.

Piata s-a deschis ieri in cotatii de 3,5220/3,5270 lei pentru un euro, peste nivelul inchiderii din ziua anterioara. Dealerii anticipasera ca leul va urma din nou tendinta celorlalte monede din regiune, care aratau deja deprecieri sensibile. Pe parcursul sedintei de tranzactionare cotatiile au urcat treptat, ajungand la 3,5350/3,54 lei pentru un euro, la sfarsitul zilei.

In ultimele luni, piata locala a urmat tendintele descrise de pietele vecine, insa miscarile au fost in general de amplitudini mai mici, in conditiile in care diferentialul important de dobanzi face plasamentele in lei mai atractive. Astfel, ramane de vazut cat va mai putea urca euro, dupa ce la inceputul saptamanii cresterea cotatiilor spre 3,55 lei/euro a atras interese de vanzare de valuta importante.

Banca centrala estimeaza ca trimestrul al II-lea va fi caracterizat de o volatilitate relativ mare a cursului, insa mizeaza in continuare pe efectul pozitiv al aprecierii leului pentru sustinerea dezinflatiei.

"Cursul va avea o importanta deosebita nu numai in dezinflatie, ci si pentru temperarea anticipatiilor inflationiste", a declarat recent Cristian Popa, viceguvernator al BNR.

Cat priveste proportia in care cursul si dobanzile contribuie la lupta cu inflatia, el a spus ca in prima parte a anului cursul este relativ mai important, actiunea dobanzilor devenind mai importanta in a doua jumatate a intervalului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO