Bănci și Asigurări

Contributia la pensiile private nu va fi inghetata

14.01.2009, 17:53 17

Noul guvern a decis sa nu plafoneze contributiile la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) la nivelul de 2%, de anul trecut, acestea urmand sa fie majorate la 2,5% din salariul lunar al angajatilor, dupa ce au existat discutii cu privire la o posibila "inghetare" a acestora, din cauza adancirii deficitului bugetului de asigurari sociale.

Intr-o ordonanta de urgenta publicata recent (OUG nr.226/30 decembrie 2008), privind unele masuri financiar-bugetare, se precizeaza ca "in cota de contributie individuala de asigurari sociale (...) este inclusa si cota de 2,5% aferenta fondurilor de pensii administrate privat."
Pana la publicarea acestei ordonante au existat semnale in piata cu privire la faptul ca nivelul contributiei ar putea fi plafonat pentru a nu creste deficitul bugetului de asigurari sociale, deoarece sumele care merg la fondurile private se scad din contributiile de asigurari sociale incasate de stat.
Potrivit legislatiei in vigoare, contributiile urmeaza sa fie majorate in fiecare an cu 0,5 puncte, pana vor ajunge la nivelul de 6%.
"Cel mai probabil, aceasta majorare va fi aplicata incepand cu luna martie, deci pentru veniturile aferente lunii ianuarie (decalajul de la incasarea salariilor de catre angajati pana la momentul virarii contributiilor aferente catre fondurile de pensii este de doua luni - n.r.)", a declarat pentru ZF Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
"Este foarte important ca nu a fost oprita cresterea contributiei. Atat Comisia, cat si companiile din piata au prezentat argumente pentru majorare. Sumele obtinute in plus in urma majorarii nu sunt foarte mari si important este ca merg spre economisire, finantand bugetul de stat, deoarece fondurile plaseaza cea mai mare parte din bani in tilturi de stat", a mai spus el.
Potrivit ultimelor date ale Casei Nationale de Pensii, fondurile de pensii obligatorii au circa 4,5 milioane de clienti, dar pentru aproximativ un milion din acestia angajatorii nu vireaza bani in fiecare luna. Anul trecut fondurile de pensii au incasat lunar circa 27-30 mil. euro, valoarea totala a sumelor pe care le-au primit in administrare fiind de peste 222 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO