Bănci și Asigurări

Costurile reprezintă sub 50% din venituri la trei bănci mari, UniCredit, BCR şi Raiffeisen, iar BRD este la 50%, urmată de Banca Transilvania

Costurile reprezintă sub 50% din venituri la trei bănci...

Autor: Claudia Medrega

13.12.2022, 00:07 8850

Raportul cost/venit, unul dintre cei mai importanţi indicatori care măsoară eficienţa băncilor, s-a situat în primele 9 luni din 2022 între 39% şi 76% la nivelul a şapte dintre cele mai mari bănci după active de pe piaţa românească.

Pragul semnal indicat de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) pentru raportul cost/venit este de 50-60%. În topul băncilor mari eficiente la finalul primelor 9 luni din 2022, prima poziţie îi revine UniCredit Bank cu un raport cost/venit de circa 39,5%. Pe locul 2 în top se află BCR, a doua cea mai mare bancă după active, cu un raport cost/venit de aproape 41%. Locul 3 în topul celor mai eficiente bănci din România îi revine Raiffeisen, pentru care raportul costuri/venituri după 9 luni/2022 ar fi de 43,5%. BRD-SocGen, a treia bancă mare după active, care a tras linie la final de 9 luni/2022 cu un raport cost/venit de circa 50%, ar ocupa locul 4 în topul băncilor eficiente. Banca Transilvania are un raport costuri operaţionale/venituri operaţionale de circa 57%, după cum reiese din calcule.

Un indicator cost/venit operaţional mare reflectă o profitabilitate operaţională deficitară şi poate fi un indiciu că procesul de consolidare a sectorului bancar autohton va continua. Eficienţa operaţională la nivelul sistemului bancar poate fi îmbunătăţită atât prin creşterea gradului de intermediere, cât şi prin continuarea tendinţelor de consolidare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO