Bănci și Asigurări

Cotatiile de reasigurare iau avant in urma catastrofelor naturale

12.10.2005, 20:13 27

Piata reasigurarilor va deveni "hard" in 2006, companiile de reasigurare urmand sa majoreze primele pentru a recupera scaderea profitului din cauza daunelor platite in urma catastrofelor naturale din acest an. Uraganul Katrina, inundatiile din Europa Centrala si, nu in ultimul rand, cele din Romania, toate vor determina o crestere semnificativa, poate chiar o dublare a cotatiilor de reasigurare pentru riscul de catastrofa.

Asa cum se spune ca in spatele oricarui barbat de succes se afla o femeie puternica, am putea afirma ca in spatele fiecarui mare asigurator se afla un reasigurator de prim rang. In prezent, multi asiguratori din Romania cedeaza in reasigurare o parte redusa din prime, insa din cauza daunelor mari pe care trebuie sa le plateasca in urma inundatiilor din acest an, este posibil ca acestia sa isi schimbe strategia si sa cedeze mai mult risc reasiguratorilor.

Reasigurarea este o asigurare a companiilor de asigurari la alte societati de profil, cumparata prin cedarea unei parti din prima incasata de companie de la asigurati. Cand se produce evenimentul asigurat, reasiguratorul plateste partea sa din suma asigurata. Companiile cedeaza mai mult sau mai putin in reasigurare in functie de politica lor: daca acestea considera ca au mai multa nevoie de protectie, cedeaza mai mult in reasigurare (sau "retin" mai putin risc, in jargonul breslei), iar daca nu, cedeaza mai putin.

In 2004, circa 22% din primele brute subscrise de companiile de asigurari au fost cedate in reasigurare, adica o suma de 188,3 milioane de euro (763,3 milioane de lei) dintr-un total de 850 de milioane de euro (3,44 miliarde de lei), cat au insumat contractele de asigurare directe. Compania care s-a reasigurat cel mai mult anul trecut a fost AIG Romania, care a cedat peste 91% din primele subscrise.

"Este normal sa te reasiguri, numai cei inconstienti nu fac asta. Totusi, depinde si unde te reasiguri: la companii cu rating A sau mai mult sau la companii no-name, si atunci reasigurarea nu are nici o valoare", a declarat Mihnea Tobescu, directorul general al companiei.

Tudor Moldovan, directorul companiei de asigurari Generali, spune ca reasigurarea este extrem de importanta. "Nu incheiem nici o polita peste limita noastra de retentie fara a avea reasigurare. Daca putem sa retinem riscul, facem subscrierea, daca nu putem, cautam reasigurare", a explicat el. Anul trecut, Generali a cedat circa 65% din riscurile subscrise.

Allianz-Tiriac, liderul pietei asigurarilor, spune ca in 2006 isi va schimba strategia si va ceda mai mult risc in reasigurare decat in acest an.

"Am cedat mai putin in reasigurare pentru ca au fost costurile mai mari, insa nu am avut probleme cu marja de solvabilitate", a spus Marius Onofrei, directorul Departamentului de Relatii Publice al companiei. In 2004, asiguratorul a cedat aproape 30% din subscrieri, insa pentru 2006 urmareste sa cedeze circa 50% din risc.

"Vom ceda mai mult in viitor. Totusi, acest lucru depinde si de evolutia cotatiilor de reasigurare. In cazul in care primele vor creste mult, iar acest lucru se va reflecta in pretul politelor de asigurare, trebuie sa ne gandim cum va reactiona piata, daca vor suporta clientii nostri preturi mai mari", a explicat Onofrei. El a mai spus ca, atunci cand majorezi primele de asigurare ca urmare a cresterii cotatiilor de reasigurare, trebuie sa tii cont si de ceilalti asiguratori, sa te intrebi daca acestia vor creste si ei pretul politelor de asigurare sau vor retine mai mult risc.

O intrebare esentiala pentru asiguratori este daca vor sa cedeze o parte mai mare din risc in reasigurare si sa aiba mai multa siguranta in ceea ce priveste capacitatea de plata a daunelor, dar sa obtina mai putin profit sau sa adopte strategia opusa, astfel incat sa aiba castiguri mai mari, dar sa si retina mai mult risc.

"Intr-adevar, daca cedezi mai putin in reasigurare, vei avea profit mai mare, dar va creste si riscul sa nu ai fonduri pentru a plati daunele. Castigurile vor creste pe termen scurt, insa pe termen lung nu vei avea cu ce sa despagubesti asiguratii", a explicat Mihnea Tobescu.

Directorul Generali, Tudor Moldovan, spune ca "este cu dus si intors" problema corelatiei intre profit si reasigurare. "Profitul va fi mai mare, dar siguranta clientilor se va reduce", a declarat el.

Pentru anul viitor, asiguratorii estimeaza ca primele de reasigurare vor creste, din cauza faptului ca profitul marilor reasiguratori a fost afectat de daunele platite in urma uraganului Katrina. Dupa trecerea uraganului, pretul actiunilor companiilor de reasigurare Munich Re si Swiss Re a crescut, din cauza speculatiilor referitoare la cresterea cotatiilor de catastrofa.

Munich Re, cel mai mare reasigurator din lume, estimeaza ca uraganul Katrina poate genera costuri de aproximativ 500 de milioane de euro, in timp ce pierderile totale inregistrate de piata asigurarilor vor fi de pana la 25 de miliarde de euro. Pierderile nete produse companiei de uraganul Rita, care a avut o intensitate mai mica decat Katrina, ar putea fi in jur de 150 de milioane de euro.

Hannover Re, a patra mare companie de reasigurari din lume, si-a redus estimarile de profit pentru anul in curs, din cauza despagubirilor platite in urma uraganului Katrina. Oficialii companiei spun ca vor obtine un profit net de 309 milioane de euro. Anterior, Hannover Re se astepta la castiguri cuprinse intre 430 si 470 de milioane de euro. Compania germana nu a fost nevoita, pana in prezent, sa recurga la rezerve pentru a acoperi daunele produse de uragane, dar a avertizat ca dispune de un spatiu restrans de manevra, in conditiile in care sezonul uraganelor se va incheia la sfarsitul lunii noiembrie. Problema majorarii primelor de reasigurare si a limitarii riscurilor subscrise de reasiguratori a fost discutata si in cadrul reuniunii anuale a societatilor de asigurare si reasigurare din toata lumea, care a avut loc la Monte Carlo, la mijlocul lunii septembrie. Asiguratorii se asteapta ca primele pentru riscul de catastrofa sa cresca cel putin la fel de mult ca dupa atacurile teroriste din septembrie 2001 si dupa uraganul Andrew din ''92.

Cum vor influenta aceste tendinte activitatea asiguratorilor romani?

"Primele de reasigurare au crescut mult dupa uraganul Katrina, cu circa 50-100% Cel mai mult au crescut primele pentru reasigurarea riscului de catastrofa, dar tendinta de crestere a fost generala, pentru ca atunci cand un produs are o pondere mare in piata, cresterea pretului acestuia trage toata piata in sus", a explicat directorul AIG Romania.

Asiguratorii spun ca nu doar Katrina a cauzat majorarea cotatiilor de reasigurare, ci si recentele inundatii, atat cele din Romania, cat si cele din intreaga Europa, iar aceasta crestere a cotatiilor se va reflecta si in primele de asigurare. "Tarifele de prime de asigurare directa practicate de catre operatorii din Romania nu vor evidentia, pe termen foarte scurt, o tendinta de majorare determinata de efectele uraganului Katrina, ci mai curand ca urmare a cresterii costurilor cu daunele ce va trebui suportate de industria asigurarilor locale ca urmare inundatiilor catastrofale", au explicat reprezentantii Allianz-Tiriac. angela.placinta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO