Bănci și Asigurări

Credit Europe Leasing: Sunt clienti care aduc singuri masinile inapoi

26.02.2009, 18:07 83

Piata imobiliara urma sa fie lovita de criza peste trei ani, chiar si fara turbulentele care au afectat pietele internationale, deoarece cresterile spectaculoase de preturi la cladiri si terenuri nu mai puteau continua mult, afirma Kerem Sekizyarali, directorul general al Credit Europe Leasing.

"Ma asteptam oricum la o criza in real estate in urmatorii trei ani, pentru ca preturile explodasera. Cumparai ceva cu un dolar si peste un an vindeai cu zece dolari, o crestere de zece ori a pretului este incredibila. Multi si-au abandonat activitatile lor obisnuite pentru a intra in imobiliare, iar acum multe proiecte sunt neterminate, iar cele care sunt terminate nu se mai vand", spune el.
Sekizyarali considera ca era normal ca aceste cresteri de pret sa se opreasca. Acum, spune el, multi oameni de afaceri au terenuri si cladiri, dar nu au cash, pentru ca tranzactiile pe aceasta piata au inghetat.
"Ma astept ca pe la jumatatea anului preturile din real estate sa mai scada. Astfel, in loc sa vanda de 15 ori mai scump decat au cumparat, investitorii vor vinde de doua ori mai scump. Poate ca in urmatorii trei ani preturile vor mai creste putin, dar vor fi logice si corecte", afirma seful Credit Europe Leasing, companie care lucreaza in special cu clienti persoane juridice.
Sekizyarali spune ca a inceput sa se pregateasca pentru criza in martie anul trecut, cand a majorat ratele de dobanda din cauza scumpirii refinantarii si a a inceput sa fie mai selectiv cu clientii. "In iunie 2008, cand am vazut impactul crizei in sectorul financiar, pierderile mari ale bancilor si nationalizarile, am inceput, impreuna cu echipa mea, sa le recomandam clientilor sa nu faca investitii mari. Daca ai cash, trebuie sa-l pastrezi. Investitiile urgente insa nu le poti opri, trebuie sa le continui."
Din nefericire, spune directorul general al Credit Europe Leasing, multe companii romanesti nu si-au dat seama la timp de criza. Cele mai afectate de turnura pe care a luat-o piata sunt companiile din real estate si constructii. Peste inghetarea pietei s-a suprapus si cresterea cursului, in conditiile in care toate finantarile in sistem leasing sunt acordate in euro. "Toti clientii nostri au acum de platit rate mai mari cu pana la 20% din cauza cursului. Daca veniturile lor nu cresc, atunci apare o problema. In ultima perioada au crescut intarzierile la plata ratelor, daca inainte erau de maximum o luna, acum ajung si la doua-trei luni."
Pe langa stagnarea sectorului imobiliar, pe care firmele de leasing se bazau pentru a-si majora afacerile, piata se confrunta cu o crestere a reposedarilor de masini de catre finantatori.
"Companiile de leasing reposedeaza foarte multe masini, uitati-va la cum a ajuns traficul. Daca acum cateva luni de acasa din Pipera pana la birou (Anchor Plaza, bulevardul Timisoara - n.r.) faceam mai mult de o ora, acum ajung in jumatate de ora. Sunt si clienti care isi aduc singuri masinile inapoi, spun ca nu mai au cu ce sa plateasca. Acum mari probleme au companiile care au finantat camioane, pentru ca firmele de transport nu mai pot plati ratele din cauza faptului ca le scad afacerile."
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO