Bănci și Asigurări

Creditele in lei nu se scumpesc, dar scad dobanzile la depozite

28.07.2006, 20:10 22

Dobanzile la creditele in lei vor ramane stabile in ciuda masurilor luate de BNR luna trecuta, considera bancherii, insa lunile urmatoare ar putea sa aduca reduceri ale dobanzilor platite la depozitele clientilor.
Rasvan Radu, presedintele UniCredit Romania, considera ca imprumuturile in lei se vor scumpi numai daca banca centrala decide sa majoreze din nou rata de constituire a rezervelor minime obligatorii la lei.
Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, se asteapta ca bancile sa mentina costul creditelor, compensand insa cu o diminuare a dobanzilor platite clientilor la depozitele in lei.
"Bancile sunt destul de interesate in mentinerea unor preturi atractive pentru finantarea proiectelor in lei, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru clientii persoane juridice. Astfel, nu cred ca vom vedea scumpiri la credite, ci mai degraba se vor misca dobanzile la depozite", spune Radu Ghetea, care este si prim-vicepresedinte la Alpha Bank.
In opinia lui, efectele deciziilor BNR de intarire a conditiilor de politica monetara din iunie vor deveni vizibile in aproximativ doua luni. "Dobanzile la depozitele in lei vor ajunge la nivelul celor platite la valuta mai repede decat ne asteptam", spune Ghetea.
Pana atunci, BNR mai are programata o sedinta pentru analiza problemelor de politica monetara, pe 9 august. In iunie, BNR a decis majorarea dobanzii de politica monetara cu un sfert de punct procentual, la 8,75% pe an si majorarea rezervelor minime obligatorii la lei cu patru puncte procentuale, la 20%, masura care ii obliga pe bancheri sa lase mai multi bani la banca centrala.
Nici unul din cei doi bancheri nu se asteapta ca BNR sa introduca noi restrictii in ceea ce priveste creditarea, la sedinta de luna viitoare. Rasvan Radu precizeaza insa ca decizia BNR este "imprevizibila" si va fi in legatura cu evolutia inflatiei.
"Personal nu as vedea ca s-ar impune modificari sau schimbari de reglementari care sa duca la reducerea vitezei de crestere a creditului. Ne apropiem de aderarea la Uniunea Europeana si ar trebui sa renuntam treptat la masurile administrative", apreciaza Ghetea.
Presedintele UniCredit apreciaza ca dobanzile la creditele in lei ar putea sa mai inregistreze scaderi abia atunci cand BNR va reduce rezervele minime obligatorii.
"Sperante de scadere a ratei de constituire a rezerevelor minime obligatorii sunt pentru anul viitor, cand pas cu pas ar trebui sa ne aliniem standardelor europene", considera Rasvan Radu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO