Bănci și Asigurări

Creditele mai ieftine ar putea scumpi si mai mult casele

07.05.2004, 00:00 19



Din ce in ce mai multe banci isi tenteaza clientela cu oferte de finantare pentru cumpararea unei locuinte. Insa ieftinirea creditului sub presiunea concurentei nu are sanse sa compenseze cresterea preturilor pe piata imobiliara sub presiunea unei cereri tot mai puternice, in conditiile deficitului general de oferta de locuinte.



"Cresterea concurentei pe piata creditelor ipotecare va duce, desigur la scaderea dobanzilor. Insa accesibilitatea sporita la astfel de finantari nu va echivala cu usurinta achizitionarii unei case, intrucat va duce implicit la cresterea preturilor pe piata imobiliara, cel putin atat timp cat oferta de noi locuinte nu va acoperi cererea", a declarat ieri Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, prezent la inaugurarea targului financiar Expoinvest, organizat la Romexpo de compania care administreaza site-ul specializat pe zona tranzactiilor fara numerar "www.no-cash.ro". Concluzia discutiilor privind obtinerea unui credit pentru locuinta este ca, din acest punctul de vedere mentionat de Gehete, nu exista un moment propice pentru a contracta un credit imobiliar sau ipotecar. Referindu-se la moneda in care ar fi mai avantajos sa contractezi un credit, Radu Ghetea considera ca fiecare client ar trebui sa se orienteze spre aceea in care isi realizeaza veniturile. Bancherii anticipeaza ca incepand chiar din vara dobanzile la creditele in lei vor scadea undeva sub 20%, cele mai optimiste previziuni mergand pana la 15%. In cazul creditelor in valuta, dobanda ar putea sa creasca, dar nu cu mai mult de 5%-!0%, ramanand la putin peste 3 procente.



Cresterea concurentei pe aceasta piata este inerenta, de vreme ce tot mai multe institutii de credit isi orienteaza atentia spre sectorul de persoanelor fizice, iar bancherii vad un potential ridicat in domeniul afacerilor imobiliare. La aceasta editie a targului au fost prezente cu standuri numai sase banci - BCR, BRD-GSG, Banca Romaneasca, Emporiki Bank, HVB Bank si ING Bank, fiind absenti alti jucatori care detin cote semnificative pe piata creditului pentru locuinte.



Sectorul creditelor acordate clientilor persone fizice a inregistrat de la inceputul anului cea mai accentuata dinamica. Normele mai restrictive impuse de Banca Nationala la acordarea finantarilor nu au reprezentat un obstacol real in calea finantarilor, cele mai multe banci revenind in scurt timp la formula deja consacrata "fara girant, fara avans".
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO