Bănci și Asigurări

Creditele s-au "relaxat" diferit de la o banca la alta dupa noile norme

07.09.2007, 13:54 22

Suma pe care un client o poate imprumuta ajunge sa fluctueze puternic de la o banca la alta, odata cu introducerea normelor proprii de creditare. Un sondaj realizat de ZF arata ca prin normele proprii bancile si-au stabilit politici de risc care difera semnificativ.
Astfel, un client poate sa obtina imprumuturi de peste 30.000 de euro de la anumite banci, in timp ce altele i-ar respinge cererea, arata o analiza a ZF, pe baza datelor furnizate de banci.
Totodata, normele relaxate de creditare pot creste de pana la 15 ori valoarea unui credit de nevoi personale contractat in euro pe o perioada de zece ani pentru clientii cu venituri mari.
In schimb, pentru clientii cu venituri mici suma imprumutata poate chiar sa scada.
Din luna martie, cand BNR a decis sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice, bancile au intrat intr-o competitie a creditelor relaxate. In prezent, noua banci acorda credite de consum dupa noile norme ale BNR.
Cat de "relaxate" sunt insa creditele de consum dupa noile norme avizate de BNR?
Suma maxima pe care o poate imprumuta o persoana singura sau o familie, fara niciun fel de garantii, de la bancile care au aderat la normele relaxate de creditare poate ajunge la 15.000 de euro. Dobanda anuala efectiva (DAE) pentru creditul de consum in euro variaza intre 11,45 % la ATE Bank, 14,67% la Banca Transilvania si 18,46% la BRD.
Daca se ofera garantii, sumele imprumutate pot fi de pana la opt ori mai mari.
Unei persoane singure cu venituri salariale de 1.000 de euro, in varsta de 27 ani, care a contractat deja un credit de nevoi personale de 3.000 de euro cu scadenta in 2010, cu o chirie lunara de 300 de euro si cu o factura la utilitati de 265 de lei (80 euro), Credit Europe Bank ii acorda un credit de nevoi personale pe 10 ani, cu garantie, de maxim 38.523 de euro. Aceeasi persoana poate imprumuta de la ATE Bank maxim 37.500 de euro pe o perioada de zece ani, in timp ce Alpha Bank ii acorda un credit maxim de 31.600 de euro. De la BCR se poate imprumuta cu maxim 18.150 de euro pe zece ani, in timp ce Banca Transilvania ii acorda maxim 23.000 de euro. La CEC insa persoana in cauza nu poate mai poate obtine un alt credit, angajamentele lunare pe care le are de achitat fiind mari.
Daca o familie formata din trei membri, din care doi sunt salariati, cu venituri salariale de 3.000 de euro, cu un credit de nevoi personale de 6.000 de euro cu scadenta in 2010 si cu o factura la utilitati de 620 de lei (190 euro), solicita un credit de nevoi personale in euro pe o perioada de zece ani, poate obtine de la ATE Bank pana la 126.300 de euro, garantand cu ipoteca.
Tot pe zece ani, Alpha Bank ii crediteaza cu maxim 124.500 de euro, in timp ce Banca Transilvania ii imprumuta cu pana la 88.650 de euro. La BCR, familia poate obtine un credit relaxat cu garantie de 65.600 de euro, iar la Credit Europe Bank 78.556 de euro. De la CEC, familia poate obtine 100.000 de euro pe o perioada de 25 de ani.
Normele cele mai restrictive pentru creditele de consum in euro sunt cele practicate de CEC. Clienti care s-ar putea imprumuta de la banci precum ATE Bank sau Alpha Bank nu conving insa CEC-ul, avand un grad de indatorare mult prea ridicat.
Cele mai mari diferente intre sumele imprumutate in baza normelor relaxate si cele imprumutate dupa normele vechi se regasesc la Banca Transilvania. Dupa normele vechi, persoana din primul caz ar fi obtinut un credit de nevoi personale cu garantii de pana la 3,4 ori mai mic de la Banca Transilvania, in timp ce familia s-ar fi imprumutat cu o suma de pana la 15 ori mai mica.
La Credite Europe Bank, adoptarea normelor relaxate aduce credite mai mari de pana la zece ori pentru familia de trei membri si de doua ori mai mari pentru persoana singura.
Fata de vechile normele de creditare, BCR acorda credite de consum relaxate pentru o perioada de zece ani de pana la trei ori mai mari pentru persoana singura si de pana la cinci ori mai mari pentru familie.
Pentru cele doua situatii prezentate, normele relaxate au dublat creditele de consum in euro la Alpha Bank. Dupa vechile normele, un angajat cu un venit salarial de 1.000 de euro, in varsta de 27 ani, care a contractat deja un credit de nevoi personale de 3.000 de euro cu scadenta in 2010, cu o chirie lunara de 300 de euro si cu o factura la utilitati de 265 de lei (80 euro) ar fi obtinut un credit de pana la 15.500 de euro de la Alpha Bank pe o perioada de zece ani. Familia s-ar fi imprumutat cu pana la 54.500 de euro.
La BRD, normele vechi de creditare stabileau o valoare de maxim 5.960 de euro pentru persoana singura si de maxim 15.000 de euro pentru familie. Creditele de consum in euro sunt contractate pe o perioada de zece ani.
In vechea oferta de creditare, ATE Bank nu a inclus credite pe o durata de 10 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO