Bănci și Asigurări

Creditul de consum creste de voie

13.10.2006, 18:35 17

Creditul de consum a continuat sa creasca robust si in august, marcand o crestere cu 7,4% fata de luna precedenta, pana la un sold de 26,7 miliarde de lei (echivalentul a 7,5 miliarde de euro).
Cu exceptia unei usoare incetiniri in iulie, cand a crescut cu 6%, rimul de expansiune s-a mentinut din martie pana in prezent intre 7% si 10%. Chiar si in lunile de vara, care in mod traditional aduceau o scadere a vanzarilor de credite, s-au inregistrat anul acesta ritmuri consistente de crestere.
Finantarile pentru consum au ramas principalul motor de crestere a creditului pentru populatie, desi bancherii anticipau la inceputul anului o crestere a cererii de imprumuturi imobiliare. Asteptarile lor nu s-au adeverit, astfel ca imprumuturile pentru consum au continuat sa-si majoreze ponderea in expunerea populatiei, ajungand sa reprezinte aproximativ 80%, de la 75% in urma cu un an.
Cresterea sustinuta a creditului, care alimenteaza un consum al populatiei deja ridicat, reprezinta una dintre principalele probleme ale BNR in lupta cu inflatia. Oficialii bancii centrale au recunoscut ca, din acest punct de vedere, sunt cu pedala de frana aproape de podea. Chiar si asa, creditul continua sa creasca accelerat.
Dinamica anuala a creditului a incetinit insa in august, pentru a patra luna consecutiv, ajungand la 101%. Scaderea ritmului se datoreaza insa mai degraba efectului de baza, avand in vedere expansiunile consistente din ultimele luni.
Creditul in lei ramane principala sursa de crestere a finantarilor pentru consum. Soldul sau a urcat in august cu 1,3 mld. lei, sau 6,8%, pana la 19,3 miliarde de lei (5,4 mld. euro).
Soldul creditului in valuta, exprimat in lei, a urcat cu 0,6 miliarde de lei, sau 8,7%, pana la echivalentul a 7,4 miliarde de lei (2,1 miliarde de euro). Valuta a ajuns in prezent sa reprezinte 18% din finantarile pentru consum. Incepand din mai creditul in valuta a revenit la ritmuri inalte de crestere, in jur de 9%, dupa ce din toamna trecuta incetinise sensibil. In ultimele luni bancile au gasit metode sa evite restrictiile impuse de BNR pentru finantarile in valuta, apeland la majorari de capital sau chiar la "externalizari" de credite, catre bancile-mama din strainatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO