Bănci și Asigurări

Creditul urca la 37% din PIB

22.11.2007, 17:23 14

Gradul de intermediere financiara, dat de ponderea creditului neguvernamental in PIB, va urca anul acesta la 37%, conform ultimelor estimari ale BNR, fata de o prognoza anterioara de 34-34,5%.
"Este rezultatul ritmului accelerat de crestere a creditului, in paralel cu moderarea cresterii economice", afirma Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR.
La sfarsitul anului trecut, intermedierea financiara in Romania era de 27% din PIB, cu aproape 10 puncte procentuale mai mare decat in 2004. Activele sistemului bancar au urcat la sfarsitul lunii septembrie la 63 mld. euro, reprezentand circa 54% din PIB.
Cele mai mari cinci banci de pe piata concentreaza nu mai putin de 58% din active, respectiv 36,7 mld. euro. Cota de piata a acestora la credite este chiar mai mare, ajungand la 59,1%, respectiv cu un sold de 22,9 mld. euro. De asemenea, cele mai puternice cinci banci din sistem concentreaza aproape 62% din depozitele atrase de la clienti. Conform datelor BNR de la sfarsitul lunii septembrie, in topul bancilor dupa active se clasau in ordine BCR, BRD, Raiffeisen, Alpha Bank si Banca Transilvania.
Din totalul activelor sistemului bancar, cele doua institutii de credit cu capital majoritar de stat, CEC si Eximbank, aveau la sfarsitul lui septembrie o cota de 5,3%. Cele sase banci cu capital majoritar autohton cumulau 6,9% din activele totale. Intre septembrie 2006 si septembrie 2007 bilantul total al sistemului bancar a inregistrat o crestere reala de 32%.
Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu remarca o viteza din ce in ce mai mare a cresterii creditului, care a intrecut dinamica depozitelor, mai ales in trimestrul al treilea al acestui an, bancile bazandu-se din ce in ce mai mult pe surse aduse din afara pentru sustinerea finantarilor catre clienti.
In acelasi timp, o pondere din ce in ce mai mare pe piata creditului o au institutiile financiare nebancare. Conform datelor BNR, cele mai mari 38 de societati nebancare detineau la sfarsitul lunii septembrie active reprezentand nu mai putin de 10% din activele sistemului bancar, respectiv un sold al creditelor de 15% din totalul finantarilor acordate de banci.
La jumatatea acestui an, cele 216 IFN-uri supravegheate sau doar monitorizate de BNR aveau in portofoliu credite reprezentand 11% din creditele din sistemul bancar. Cea mai mare pondere, de circa 70%, revine leasingului financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO